събота, 27 април 2024 г.

Колко силни са кандидатите Радев, Герджиков и Панов?

колаж: Антени

АНТЕНИ

Сегашният президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков и председателят на ВКС Лозан Панов вече се смятат за тримата най-силни кандидати за новия мандат на „Дондуков“ 2. В понеделник изтече и срокът, в който инициативните комитети можеха да се регистрират за президентския вот. Документите си в ЦИК подадоха общо 12 независими кандидат-президентски двойки.

Но как ще се борят в изборите тримата топ кандидати, имат ли какво да противопоставят един на друг като тези, освен болните теми на деня, и защо членовете на инициативните комитети са подкрепили именно Радев, Герджиков и Панов?

„Ние от „Правосъдие за всеки” имаме кауза, която отстояваме от 7 години. Тя е върховенството на правото, независимостта на съда и битката с корупцията, която минава през правосъдната система. За нас г-н Панов е уплътнил напълно този образ и затова сме се спрели на него. Той отговаря напълно на нашия профил”, заяви Велислав Величков, председател на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов.

„Едната причина да подкрепя Герджиков е лична. Прекарал съм голяма част от живота си в университети и не е трудно да се идентифицирам с академичен лидер и всичко, което представлява проф. Герджиков. Това е културата на университета – критичното мислене, отвореността на ума, рефлексията и да си в постоянен диалог с всички перспективи. Такъв тип консенсусно и успокояващо присъствие би се отразило добре на страната”, посочи Харалан Александров, член на комитета, издигнал кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

„Подкрепям преизбирането на Радев и на Йотова, защото те се оказаха двойката, която може не само да води България към промяна и модернизация, но заеха и една ясна позиция срещу завладяването на страната ни от олигархични кръгове”, посочи от своя страна Иво Инджов, член на инициативния комитет зад номинацията за втори мандат на Румен Радев.

Според Харалан Александров в битката за „Дондуков” 2 има трима много силни лидери, които изразяват характеристиките на три различни системи – армията, университета и правосъдието. „Ясно е, че в армията са качествата, които притежава Радев – дисциплина, целеустременост, решителност. Панов пък е много последователно и страстно отдаден на каузата на справедливостта, а Герджиков е въплъщение на университетската и интелектуалната аристокрация на тази страна”, коментира той.

Иво Инджов обаче е на мнение, че асоциирането на кандидатите с институциите, от които те произхождат или е започнала политическа им кариера, е първосигнално и не работи. „То може да бъде похват на жълтите сайтове и на една по-повърхностна журналистика. Хората ще преценяват кой какво е свършил и какво има да свърши. Кандидатурата на Герджиков ми изглежда както опит да се получи една академична индулгенция за прегрешенията на ГЕРБ през последните 10 години”, смята той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html