неделя, 28 април 2024 г.

ДПС издига Георги Близнашки за президент

Георги Близнашки, снимка: БГНЕС

АНТЕНИ

Бившият служебен премиер от 2014 година Георги Близнашки е изборът на ДПС за президент на предстоящия вот, пише вестник „Галерия“. 65-годишният професор по конституционно право ще бъде издигнат от движението буквално в последния момент. Първоначално почетният председател на партията Ахмед Доган твърдо бил решил да заложи на министър-председателя от редовния кабинет, избран през 2013 година, Пламен Орешарски. На финалната права от обсъжданията обаче изтъкнатият финансист е поискал от Доган да оттеглят кандидатурата му по лични причини.

Професор Близнашки е сериозна кандидатура, смятат независими анализатори, които са на мнение, че университетският преподавател има потенциал да привлече около 2-3 процента повече гласоподаватели от тези на ДПС, които са около 9 на сто. Повечето наблюдатели смятат, че именно проф. Близнашки и кандидатът на „Демократична България“ Лозан Панов ще успеят да акумулират достатъчно гласове, за да осуетят победата на генерал Румен Радев още на първия тур от изборите за държавен глава.

Политическата кариера на Георги Близнашки е знакова, скандална и не започва от служебния кабинет, конструиран от бившия президент Росен Плевнелиев. През 90-те години на миналия век професорът е една от знаковите фигури в БСП. Бил е член на Висшия съвет на партията и ръководи най-голямата организация на социалистите в страната – столичната. Като представител на „Коалиция за България“, е наблюдател и депутат в Европейския парламент, където е и член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

През февруари 2014 година оглавява Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборна реформа. С БСП скъсва през пролетта на същата тази преломна в живота му 2014 година, когато заедно с Георги Първанов и Румен Петков е изключен от партията с решение на Националния съвет. Мотивите са за уронване престижа на БСП, системно нарушаване на уставните норми и публични изявления срещу партийната политика.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html