събота, 27 април 2024 г.

Димитър Ганев: Анастас Герджиков има шанс да победи Румен Радев

„Ако някой има шанс да победи Радев, то това е Герджиков, по простата причина, че партията издигнала неговия Инициативен комитет, е два пъти по-голяма от тази, издигнала Лозан Панов“, заяви директорът на изследователския център „Тренд“ Димитър Ганев пред БНР.

Той каза още, че очаква на 14 ноември да има по-висока избирателна активност от тези през юли, когато отбелязахме рекордно ниска избирателна активност на парламентарни избори.

„Има такъв народ“ е основен електорален донор на „Продължаваме промяната“. Около 1/3 от избирателите на новата партия са разочаровани симпатизанти на ИТН, а около 1/4 от подкрепата идва от „Демократична България“.

По думите му данните от последните изследвания на „Тренд“ показват, че ИТН „масово носят отговорност“ за несъставянето на кабинет, което води до ерозия в тяхната подкрепа.

„В 46-ото Народно събрание не се разбраха, защото политическият опит на ИТН не достигна за това да се влезе в някакви по-дълбоки преговори. Ако в следващите месеци има ръст на доверието към „Промяната продължава“, това би било по-скоро за сметка на ИТН, отколкото на друга партия“, смята Ганев.

Димитър Ганев коментира изказването на Кирил Петков, че от ПП „Продължаваме промяната ще подпише документ с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, според който след изборите те ще се превърнат в коалиция.

„Петков е готов на споразумение с пожелателен характер. Няма предвид да се подпише декларация за общо явяване, както искаха ДБ. Той иска да покаже, че има партньорско отношение към тези две партии.“

Според него е важно кои ще бъдат основните водачи на листи от новата партия на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Ганев смята, че издигането на кандидатурите на председателя на ВКС Лозан Панов и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков е бил възможно най-добрият ход за двете издигнали ги формации, съответно ДБ и ГЕРБ:

„Панов е напълно легитимна кандидатура в демократичната общност и се приема безкритично, което за тази нехомогенна общност не е лесно. За тях, той дълго време беше единственият автентичен и легитимен глас в съдебната система. ГЕРБ на свой ред търсеха широка кандидатура, с която да успеят да привлекат периферията и да излязат от политическата изолация“.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html