неделя, 28 април 2024 г.

Три теории за световни звезди, останали завинаги на 27 години

АНТЕНИ

През 2011 година трагичната смърт на певицата Ейми Уайнхаус отново насочи вниманието към „Клуб 27“ – цял списък с талантливи хора, най-вече музиканти, които си отиват от живота на 27 години и обикновено при странни обстоятелства. Съществуват множество обяснения за това странно съвпадение на отишли си известни личности. Каква е връзката между числото 27 и смъртта на талантливи хора. Сайтът AdMe предлага три хипотези.

Медицинска теория

През 2011 British Medical Journal публикува изследване, базирано на статистика, на тема „Клуб 27“. Изводът е като че ли очевиден – разрушителният ефект от славата на ранна възраст увеличава риска от ранна смърт сред знаменитости, но все пак ограничението на фаталното число 27 си остава странно. Именно 27 се среща доста по-често от други числа, които обединяват други хора, загубили живота си в млада възраст. Защо повече от 40 известни и много талантливи хора са групирани точно около 27?

Може би коренът на проблема е не в това число, а във факта, че всички достигат върха на славата в твърде ранна възраст, започвайки обикновено на около 20 години кариерата си. Такъв рязък скок за няколко години на една сравнително крехка възраст при хора, прекалено чувствителни и сложни като творческите натури, прекомерната употреба на алкохол и наркотици, за да издържат на напрежението, естествено увеличава риска от смърт. И все пак?

Психологическа теория

От гледна точка на психологията такива съвпадения са предизвикани от комплекс за саморазрушение, своего рода планирани самоубийства, при това далеч не всички осъзнати. Съгласно теорията на личността на Ериксон животът на човека се дели на 8 етапа в личностния индивидуум.

Период от 26 до 64 години се явява предпоследен и основният негов проблем е изборът между продуктивността и инертността на човека.

В този период човек вече е разбрал всичко, което може, за себе си. Малко е вероятно, че ще разбере нещо ново за своите възможности. 27 години са точно възрастта, когато човек влиза в този период и това е един кризисен етап от осъзнаването на своята личност. Човек се опитва да намери себе си в социума и окончателно да се самореализира. Напълно е възможно талантливите хора, достигнали до определен успех и губейки перспектива как да се развиват по-нататък, да са стигнали до несъзнателно самоунищожение.

Такова поведение може би се дължи и на множество психологически проблеми – от сублимация и скрита депресия до апатия, мания за величие и др.

Мистична теория

Един от първите членове на „Клуб 27“ става Робърт Джонсън, най-известният блусмен на 20-и век. Джонсън нямал талант на голям китарист и много трудно усвоявал уроците. Но всичко се променя през 1931г. За кратък период той съвсем се изгубва и пропада, след което се връща и неочаквано става най-великият изпълнител на блус за своето време. По думите на самия музикант той сключил сделка с дявола на кръстовището на 61-ва и 49-та улица в градчето Кларксдейл. Това кръстовище винаги е било място за поклонение на меломани: през 1937 година в резултат на автомобилна катастрофа тук загива известната изпълнителка на блус Беси Смит.

Робърт почти официално нарекли Дявола. Разправяли, че той общувал с жреци на култа кандомбле (разновидност на религията вуду). На 27 години музикантът загива от ръката на ревнив мъж, един от неговите любовници. Но според мнозина договорът с дявола бил изтекъл и той прибрал душата на Робърт Джонсън. Почитатели на теорията твърдят, че именно след сделката дяволът прибира всички талантливи музиканти само на 27 години.

Известни членове на „Клуб 27“

Михаил Лермонтов — по идея той е първият член на клуба. Загива при дуел с Мартинов на 27 години. Смята се, че Лермонтов сам е провокирал смъртта си (1841).

Робърт Джонсън — най-известният блусар на 20-и век (1938).

Брайън Джонс — основател на The Rolling Stones, китарист. Удавил се в басейн, но според непотвърдени данни е убит (1969).

Джими Хендрикс — автор на  песни, вокалист. Смятат го за най-добрият китарист за всички времена в рок музиката (1970).

Дженис Джоплин — една от най-великите бели изпълнителки на блус. Причина за смъртта  —передозиране с наркотици (1970).

Джим Морисън — поет, солист и лидер на групата The Doors. Официалната версия за причината на смъртта — сърдечна недостатъчност, според други е убит (1971).

Жан-Мишел Баския — американски  художник, известен неоекспресионист, умира от предозиране с наркотици (1988).

Курт Кобейн — вокалист, китарист и лидер на групата Nirvana. Официална версия за смъртта – самоубил се с пушка (1994).

Ейми Уайнхаус — британска R&B, джаз, соул-певица. Умира от отравяне с алкохол (2011).

Антон Йелчин — американски актьор от руски произход, убит със собствения си автомобил (2016).

И още 31 музиканти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html