събота, 27 април 2024 г.

София може да остане без таксита

София е напът да остане без таксиметрови коли. Шофьорите на жълти коли масово се отказват от професията заради пределните цени на услугата и поскъпващите горива, които правят превозването на клиенти в столицата нерентабилно. За това алармират представители на бранша. Според тях таксиджиите в София са намалели близо наполовина през последната година и водачите вече са около 3000 души, при 6000 преди година, колкото са и регистрираните на територията на общината. Това е и причината дори в ненатоварените периоди вече понякога да се чака по половин час за пристигане на поръчана кола, обясниха от бранша, съобщава „Труд“.

За последната година цената на метана, на който карат повечето жълти коли, е поскъпнал от 1,23 лева за литър на средно 1,94 лв./л, показват данните на сайта fuelo.net. На повечето места в София обаче цените вече минаха 2 лева, обясняват таксиджии. Така, според тях, един шофьор вече има около 2000 лв. разходи за месец – за лизинг, аренда на автомобил и гориво. И чак след като изкара тази сума, започва да печели за себе си. Затова и професията е станала недалновидна, обясняват шофьорите.

Сред предложенията на фирмите е минималната дневна тарифа в столицата да е 1,42 лева на километър, а нощната – 1,74 лева на километър. Това щяло да гарантира приходи от около 1600 лева на месец на един водач. В момента таксиметровите шофьори работят при минимална дневна тарифа от 77 стотинки на километър и максимална от 88 ст./км. Минималната цена на нощен курс е 1,30 лева на километър, а максималната – 1,60 лв./км.

Очаква се новите цени на таксиметровите услуги в столицата да бъдат приети на сесия на Общинския съвет още през този месец.

Междувременно общинската комисия по транспорт в София взе решение да се намали патентния данък за таксиметровите превозвачи в София за 2022 г. Вместо 850 лева, той ще е 300 лева.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html