неделя, 28 април 2024 г.

Партийна кандидатура ли е Лозан Панов за президент?

Лозан Панов с членове на инициативния му комитет, сн. БГНЕС

Издигането на кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не е изненадваща за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и тези, които наблюдават изявите му. Още при предишните избори за държавен глава през 2016 г. е била обсъждана негова номинация, като и тогава, и сега е ясно, че той има отношения с определени политически сили, обяви в интервю за бТВ представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„Разбрахме за кандидатурата му когато това бе обявено официално, но не се изненадахме. Г-н Панов е известно, че има контакти с определени политически сили, особено с „Да, България“, това не е тайна. Позициите, които има по определени въпроси, може да се види с кои политически сили съвпадат, особено що се касае до мнението му против специализираното правосъдие. Трудно обаче може да се каже дали има директна намеса в съдебната система“, обясни Магдалинчев.

Той добави, че кандидатурата на Лозан Панов за президент нищо не променя при избора на нов председател на ВКС и процедурата е открита.

Магдалинчев поясни, че сега ще се избере заместник, защото до края на изборите Панов е в отпуск по закон и има възможност да се върне в съдебната система. „Някой от заместниците на Лозан Панов ще изпълнява функциите на председател на ВКС. Ще се избере между Дария Проданова и Галина Захарова“, каза Магдалинчев.

Процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на Върховния касационен съд. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 година.

С решение на заседанието на пленума на ВСС беше открита процедурата. На 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на ВКС.

Източник: БТВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html