неделя, 28 април 2024 г.

Авторът на карикатурите на пророка Мохамед загина при катастрофа

 

Снимка: Архив АП

Шведският автор на карикатурите на пророка Мохамед, Ларс Вилкс, и охраната му – двама полицаи – загинаха в неделя при сблъсък на камион с колата им на магистрала в Южна Швеция. Това съобщи телевизионният канал SVT.

И двата автомобила са се запалили при сблъсъка, тежко пострадал е и шофьорът на камиона. Все още няма информация как е станала катастрофата. Шофьорът на камиона е разпитан в болницата, съобщава ТАСС.

Вилкс е автор на ескиза на пътен възел под формата на куче с главата на пророка Мохамед. През ноември 2007 г. рисунката бе публикувана в шведския вестник Nerikes Allehanda. Публикацията предизвика възмущение сред мюсюлманите в много страни по света. Според някои данни терористичната мрежа на „Ал Кайда“ е обещала награда от 100 хил. долара за главата му.

Оттогава карикатуристът живееше под полицейска охрана. През юли 2010 г. Районният съд на Ландскрон осъди двама души, съответно на две и три години, за опит да запалят къщата на Вилкс. Няколко дни преди палежа карикатуристът беше нападнат в университета в Упсала след лекция за свободата на изразяване в изкуството. Хакерите проникнаха и в уебсайта на художника, припомня ТАСС.

Източник:focus-news

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html