неделя, 28 април 2024 г.

Проф. Герджиков: Ще заплатя цената за полученото от родината

Атанас Герджиков и Невяна Митева, сн. БГНЕС

АНТЕНИ

Чест и гордост е за мен да застана пред вас. Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас трябва да заплати цената, за това, което е получил от родината, от сънародниците“, заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който приветства членовете на Инициативния комитет, който го издига, и им благодари за подкрепата.

Аз не съм партиен кандидат, искам да работя с всички политически партии, посочи той. Всеки има пристрастията си, но смятам, че е важно да работим с всички, допълни проф. Герджиков. Той коментира, че за него е много по-важно граждани от целия политически спектър да гласуват за него, и се надява да убеди всички, че е подходящият за президент.

„Няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак към българското общество, включително на ДПС, на БСП, на всички партии. Аз не искам да показвам лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях“, заяви той.

Анастас Герджиков, сн. БГНЕС

Българското общество има приоритети, които са консенсусни, и когато партиите се карат помежду си по тези приоритети, обществото гледа с недоумение, коментира проф. Герджиков. Той уточни, че ще потърси всички партии, като ще започне с десните и десноцентристките партии.

По думите му е нужна нова национална кауза и национален идеал. Той посочи, че не е избрал полк. Невяна Митева за кандидат за вицепрезидент затова, че е военнослужещ, че има чин, а като жена с кауза, която се бори за правата на хората.

Няма да водим компроматна война, надявам се кампанията ни да е позитивна, заяви още проф. Герджиков и акцентира върху слогана на кампанията „Наистина обединени“.

„Гордея се, че съм родена и живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Благодаря на Бог, че се радвам на три деца и силен, смел и любящ съпруг“.  С тези думи кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева се обърна към Инициативния комитет.

Невяна Митева, сн. БГНЕС

„Така се разви животът ми, че от дете спортът ме научи на дисциплина и себераздаване, с които постигнах национални рекорди, които преди три дни навършиха 33 години. Повече от 3 десетилетия службата ми в името на родината осмисли живота ми, даде ми чувство на сигурност и самочувствие. Работата ми в неправителствения сектор по социални проекти и каузи, личната ми ангажираност за деца с различни нужди ми донесе удовлетвореност“, коментира Митева.

Тя обяви и защо е решила да участва в президентските избори. „Взех решение да се включа в изборите, защото вярвам, че е дошло време за обединение. И то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България“, уточни Митева.

Членовете на Инициативния комитет, който издига проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за независими кандидати за президент и вицепрезидент, се събраха в зала 6 на НДК за представянето на кандидатпрезидентската двойка.

В Инициативния комитет влизат представители на различни сфери на обществения живот в страната – около 70 души.

Председател на комитета е Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС в 45-о и 46-о Народно събрание, а заместник-председател – археологът проф. Николай Овчаров. В комитета влизат ректори на осем висши училища, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, представители на образованието, науката и културата.

сн. бТВ/Ладислав Цветков

Проф. Николай Овчаров коментира пред журналисти, че подкрепя кандидатпрезидентската двойка, защото в нея има действащ ректор, защото уважава проф. Анастас Герджиков и смята, че ще може да направи едно умиротворение в обществото. Той е добър, ярък представител на дясното, към което и аз смятам, че съм, така че смятам, че това е една много добра кандидатура, допълни проф. Овчаров.

Красимир Вълчев каза, че амбициите на проф. Анастас Герджиков са да бъде обединител на нацията, от което имаме нужда. Очевидно политиките на омраза, на разделение, не дават друг резултат, освен фрагментация на обществото, посочи той. Вълчев каза, че проф. Герджиков е приел подкрепата на ГЕРБ, но решението първоначално да се кандидатира за президент е изцяло негово.

Певицата Милена Славова каза, че подкрепя проф. Герджиков, защото смята, че България има нужда от човек, доказал себе си в сферата на културата години наред, ерудиран и образован.

България има нужда от спокойствие в момента и обединение, заяви и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Сред членовете на комитета за издигане на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Герджиков за президент и на полк. Митева – за вицепрезидент, са още Богдана Карадочева, Валя Балканска, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, Теодосий Спасов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Харалан Александров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html