неделя, 28 април 2024 г.

Шефката на „Автомагистрали“ ревна в защита на огромната си заплата

Десислава Христова, „Автомагистрали“, кадър Нова телевизия

Председателката на Съвета на директорите на държавното предприятие „Автомагистрали“ Десислава Христова, стана ясно през седмицата, вече има 11 700 лв. брутно месечно възнаграждение. Предишното й било 3660 лв., а новото е влязло в сила на 10 август. Христова представлява дружеството съвместно с изпълнителния директор Иван Станчев.

Станчев е със същото брутно месечно възнаграждение, но при него то не се различава много от предишното, което също беше над 10 хиляди лева. Осъвременена е и информацията за заплатата на третия член на борда – Валентин Вълков. От същата дата – 10 август, тя е вече 3900 лв. бруто и 3137 лв. нето. При Вълков обаче промяната е съвсем минимална, тъй като предишната му заплата беше 3660 лева.

„Сякаш всичко е фокусирано върху мен“, оплака се Десислава Христова пред Нова телевизия. Според нея заплата й не зависи нито от принципала на дружеството – регионалния министър Виолета Комитова, нито от решение на борда на директорите. „Възнаграждението ми зависи от закон, приет по време на управлението на ГЕРБ. Тези заплати се определят от правилника, съобразно с това какви функции изпълняваш. От 10 август моите функции са променени. Дотогава съм била член на Съвета на директорите. След това заедно с изпълнителния директор управляваме дружеството“, поясни засегнатата шефка в „Автомагистрали“.

Христова е категорична, че дружеството е на печалба. „Не работим за чекмедже или за нещо друго. Работим публично“, заяви тя.

Според Десислава Христова АПИ дължи на „Автомагистрали“ близо 250 млн. лева. „Автомагистрали” не дължи пари на работници. Ние сме изпълнители на договори за текущ ремонт и поддръжка. И ние, и пътният бранш чакаме пари от Пътната агенция. Нашите работници са около 500 души. В момента успяваме да плащаме заплати, но това няма да продължи дълго“, коментира Христова.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html