неделя, 28 април 2024 г.

„Правосъдие за всеки“ издига Лозан Панов за президент

Лозан Панов, сн. БГНЕС, архив

Неправителствената организация “Правосъдие за всеки“ ще създаде инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент, съобщава „Медиапул“. Панов ще бъде подкрепен впоследствие от “Демократична България“, но членове на коалицията няма да влизат в инициативния комитет, уточнява онлайн изданието.

Мандатът на Панов като председател на ВКС приключва на 10 февруари. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може той да се регистрира в ЦИК.

Сроковете за Панов са изключително сгъстени и кандидатурата му лесно може да бъде саботирана. Заседанието на Пленума на ВСС е на 7 октомври. Указът на Радев трябва да бъде издаден незабавно, за да излезе в Държавен вестник, Крайният срок за регистрацията на кандидатите изтича на 12 октомври.

Първата среща на комитета за издигането на кандидатурата на председателя на ВКС ще бъде в събота (2 октомври), пише „Медиапул“. Регистрацията на Инициативния комитет трябва да се случи до 4 октомври.

Източник: mediapool.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html