неделя, 28 април 2024 г.

Окончателно: Бивша шампионка и подчинена на Румен Радев ще е вице на проф. Герджиков

Невяна Митева, сн. БГНЕС, архив

АНТЕНИ

Чаровната полк. Невяна Митева – вицепрезидентът, който ще застане до подкрепяния от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков, държи националните рекорди по бътерфлай на 100 и 200 метра, участвала е на олимпийските игри в Сеул през 1988 година. Според нейни колеги Митева е била фаворит да стане първата жена генерал в българската армия. Вече напълно е сигурно, че бългаската редник Джейн ще бъде обявена официално в неделя за човека до ректора на Софийския университет. Информацията за anteni.bg бе потвърдена от човек от семейството на полковник Митева.

Митева е учила във Военната академия „Г.С. Раковски“  и през 2005 година е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“, съобщава сайтът Про Нюз Добрич. Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб.

Невяна Митева със съпруга си Явор Матеев, сн. pronewsdobrich.bg

Съпруг на Невяна Митева е командващият Специалните сили в армията бригаден генерал Явор Матеев.

По Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещ може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката или за друга изборна длъжност. Ако е издигнат от партия или коалиция – той бива уволнен без предизвестие от деня на регистрацията му за участие във вота. Ако обаче е издигнат от инициативен комитет, какъвто най-вероятно ще е случаят на Митева – уволнение няма, а военният излиза в неплатен отпуск, ако бъде избран за поста и се връща във въоръжените сили след края на мандата.

12 ректори на университети ще влязат в инициативния комитет на проф. Атанас Герджиков и Невяна Митева. Общественици и творци като Валя Балканска, Богдана Карадочева и Теодосий Спасов също ще се включат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html