понеделник, 6 май 2024 г.

Хомосексуалност, насилие и религия изстреляха „Бенедета“ в небесата

Лесбийската драма „Бенедета“ е новият филм на Пол Верховен по дръзката адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“ на Джудит К. Браун. С копродукцията на Франция и Нидерландия ще се открие на 2 октомври от 19 часа в зала 1 ще в НДК фестивалът „Синелибри 2021“.
Оказва се, че провокацията е най-предпочитаният сюжет в културата на съвременния свят, белязан от пандемична несигурност, отчужденост и загърбване на ценности, устоявали векове.

Филмът на Пол Верховен пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. „Queer palm“, както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт“ остава верен на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.

Джендър нашествието и културата на малцинствата избухнаха като гейзер последните години, като лакмус се оказаха не утопиите на „новата модерност“, а един друг вирус, монархическа кръстоска между отчаянието от някакво културно изчерпване, експресно повторението на стари модели на младежки протест, подобен на онзи от 60-те години, гарниран със секс, наркотици, рокенрол и леви послания.

Верховен е усетил тръпката на новата публика, на бързите послания към инстинктите, претворявайки една стара история към новите времена. Книгата на Джудит К. Браун, се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в западната история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа и Ламбер Уилсън.

Седмото издание на Синелибри 21 ще се проведе между 2-ри и 31-ви октомври под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“.

Паралелно с жителите и гостите на столицата, на едни от най-атрактивните литературни адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите на Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html