четвъртък, 2 май 2024 г.

Всеки използва президента Радев, както му падне

Явор ДАЧКОВ
Мисля, че Румен Радев не стои зад проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Както не стои зад нищо останало. Той е човек, който се опитва да остане при вътрешното си чувство за почтеност и така и не разбра какво е политиката. Поради това всеки, който мине от там го използва. От Херо Мустафа, през ДПС, Слави Трифонов, Мая Манолова, соросидите и костовистите до Кирил Петков и Асен Василев. А най-вече личният му екип, който се оказа пълна катастрофа (с малки изключения).
Румен Радев беше много слаб президент в професионален и политически смисъл, защото за четири години не можа да разбере каква е неговата роля и да я играе. В по-голямата част от времето предпочете да остане като външен наблюдател и коментатор на процесите (Лозан Панов е напълно и закъсняло прав в оценката си за него, въпреки резервите ми към самия председател на ВКС), а когато се намеси решително в нея, с подкрепата на американското посолство, сътвори каскада от необмислени решения, които в края на краищата реабилитираха ГЕРБ и връщат Борисов във властта.
В политиката е за предпочитане да се гледат резултатите, а не думите. Ако бях по-мнителен щях да кажа, че има негласна уговорка между Борисов и Радев, но не съм. Радев помогна на Слави Трифонов, не докосна ДПС и натресе най-голямото зло в лицето на мистериозната интимна секта на Асен Василев, Кирил Петков и Румен Спецов, която е смешна само на пръв поглед. Тези хора не са за подценяване, въпреки, че говорят пълни глупости и са очевидно неподгтотвени за управление, мотивирани са от американския си гръб и са решени да пиратстват гласове от всички, за да окупират опразнената ниша от безобразията на управлението на ГЕРБ и Пеевски. Тези са пълен потрес и с носталгия ще си спомняме за аналоговата корупция на предишните, но както и да е.
Въпросът е, че Радев, българският президент, стои като пазач на фар, който всеки вятър брули в своята посока и го използва, както намери за добре. Надявам се, че след последната гавра на Кирил и Асен, които използваха служебното правителство, за да сложат ръка на ББР, Фонда на фондоввете, ДКК, европейския план за развитие и да влязат в парламента без да си мръднат пръста и без да похарчат един лев, ще му светне някаква сигнална лампа. Разбира се, там разрив няма да има, но след изборите няма да има и разговор, защото ще го отсвирят, както отсвирват всичко, което им се изпречи на пътя. Може да пита Христо Иванов.
Ако Радев спечели втори мандат, което е много вероятно, но не е сигурно, ще бъде добре да промени цялата си концепция за президентството и най-малкото от мъжко и офицерско честолюбие да спре да бъде просто един добър човек, когото всички наоколо използват. От великите сили до Кирил, Асен и Спецов, чиито топки Асен Василев спомена три пъти в едно интервю.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html