понеделник, 6 май 2024 г.

Канада и Китай размениха важни заложници

Финансовата директорка на „Хуауей“ Мън Ванчжоу, сн. time.news

Съд в Канада разпореди отмяната на всички наложени съдебни мерки срещу главната финансова директорка на „Хуауей“ Мън Ванчжоу и й позволи да излезе на свобода след близо три години под домашен арест. Това стана след като САЩ оттеглиха искането си за нейното екстрадиране от Канада, предаде Ройтерс.

Мън е постигнала споразумение с американската прокуратура. Канадското министерство на правосъдието заяви, че тя е свободна да напусне Канада.

„Във всяка ситуация винаги има лъч надежда… Никога няма да забравя всички сърдечни пожелания, получени от хора от целия свят … Животът ми се преобърна. Това бе един разтърсващ период за мен“, каза китайката след като научи решението на канадския съд.

Часове по-късно бе съобщено, че двама канадски граждани, които бяха задържани от Пекин повече от хиляда дни, са освободени и са излетели от Китай за Канада. Информацията дойде лично от канадския премиер Джъстин Трюдо.

Майкъл Ковриг и Майкъл Спейвър бяха задържани през декември 2018 г. скоро след като полицията във Ванкувър арестува Мън Ванчжоу въз основа на искане за екстрадиция на САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html