понеделник, 6 май 2024 г.

Най-популярният баритон на САЩ Томас Хемпсън отново в София

Снимка: Wikipedia

Томас Хемпсън – звезда на „Метрополитън“ и най-популярният баритон на САЩ, се завръща в София след концерта си у нас през май 2018 г. На 31 октомври, със Софийската филхармония и под диригентството на маестро Найден Тодоров, той ще представи нова програма с любими арии и дуети от популярни опери, съобщават от филхармонията.
По думите им, изненада за публиката ще бъде неговата партньорка на сцената.
Носителят на „Грами“, „Ехо класик“ и наградата Live Legent (Жива легенда) на Конгреса на САЩ е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време. Той е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му – над 170 албума. Сценичен партньор е на Анна Нетребко, Соня Йончева и Йонас Кауфман, Рене Флеминг и още цяла плеяда от оперни звезди.

Томас Хемпсън е признат по всички краища на света. Сред многобройните му награди са и „Орден на изкуствата и книгата“ във Франция, австрийският „Медал на изкуствата и науките“, титлите „Камерзенгер“ на Виенската опера, наградата на „Концертгебау“.
В годината на пандемия Томас Хемпсън беше много активен в социалните мрежи. В лайфстрийма Thursdays with Thomas for IDAGIO той направи повече от сто интервюта със свои колеги от света на класиката, с които обсъдиха както забавната страна на сцената, така и наболели проблеми в жанра.

Последните ангажименти на Томас Хемпсън бяха в постановката „Така правят всички“ на Teatro del Maggio във Флоренция и на фестивала Waiblinger Kultursommer, където заедно с цигуларя Даниел Хоуп (гостувал в София през пролетта на тази година) представиха програмата си „Романтична нощ: Холивуд в Уайблинген“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html