понеделник, 6 май 2024 г.

ГЕРБ избира кандидата си за президент между трима

 

ГЕРБ избира между трима новия си кандидат за президент, научи ексклузивно anteni.bg. Крайният срок за регистрацията е 12 октомври, но според хора от централата на бившите управляващи най-късно до идната сряда ще стане ясно кой ще се изправи срещу Румен Радев в решителна битка за държавен глава. След много отсявки засега финалната тройка изглежда по следния начин: шефът на БНБ Димитър Радев, кметът на Бургас Димитър Николов и почетният ректор на Медицинския университет в Плевен проф.д-р Григор Горчев.

Димитър Николов кара четвърти успешен мандат като кмет на Бургас

Според много журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде недвусмислен сигнал за кандидатурата на партията с изненадващата си поява в Пловдив в компанията на кмета на Бургас Димитър Николов.  „Гледайте Митко Николов и си мислете…Той е много добър кмет. И аз го харесвам“, многозначително заяви Борисов. По-задълбочените анализатори обаче видяха в това последен сондаж за възможната най-ярка партийна кандидатура на предстоящите избори, които ще са две в едно едновременно – и парламентарни, и президентски. Димитър Николов безспорно е много силна фигура в редиците на ГЕРБ и сто на сто най-успешният кмет на партията. В същото време той почти сигурно ще бъде подложен на сериозен хейт от лодкарите в Демократична България, които отдавна са го обявили за човек на Ахмед Доган заради сараите на Сокола в Росенец. Точно това са опасенията в ръководството на ГЕРБ около кандидатурата на Николов. За подобен сценарий намекна и самият Борисов. „Всички се пазят – толкова пари се излизат срещу нас, че щом се появи име се изкарват куп компромати“.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев четири пъти печели годишната класация на Global Finance. Снимка Капитал

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев е може би най-сериозната и безспорна фигура, която може да бъде издигната за държавен глава, категорични са запознати с биографията и капацитета на международно признатия финансист. Съвсем не е случайно, че Радев е смятан за един от най-големите специалисти в своята област в световен мащаб. Тази година управителят на БНБ бе отличен с най-високата оценка „А“ в годишната класация на авторитетното издание Global Finance. В престижната надпревара, която изданието прави от 1994 г., Радев е начело за четвърта поредна година. В нея са включени централните банкери от над 100 държави. „A“ e най-високата оценка в скалата. Тя се базира на скала от “A” to “F”, като се взимат предвид резултатите и успеха в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. Димитър Радев получава най-високата оценка в класацията заедно с централните банкери на Европейската централна банка Кристин Лагард, Чехия, Исландия, Русия, Бразилия, Канада, Кувейт, Мароко, Египет. С едно стъпало по-ниско, с оценка „A-„, са отличени централните банкери на Израел, Нова Зеландия, ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Радев е управител на Българската народна банка, избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г. Роден на 12 юли 1956 година, той има не само впечетляваща кариерна визитка като управител на БНБ, член на Генералния съвет на Европейската банка, член на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск и заместник-министър на финансите в шест поредни правителства, но и завидна подготовка. Магистър е по икономика по специалността „Финанси и кредит“ към УНСС в София, специализант в Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения във Вашингтон.

Проф. Григор Горчев е авторитет в медицината от световен мащаб. Снимка БНР

Проф. д-р Григор Горчев също е специалист със световно признание в своята област. Научните му интереси са ориентирани към изследване на лимфогенното метастазиране при гинекологични онкологични заболявания, рака на тялото на матката и съвременното хирургично лечение на злокачествените заболявания на женските полови органи. 65-годишното медицинско светило е специализирал в Центъра за борба с рака „Пол Строс“ в Страсбург, в института „Гюстав Руси“ в Париж и в онкологична болница „Гемели“ в Рим. Автор е на 5 монографии, над 210 публикации у нас и в чужбина, член е на Френската Асоциация по Онкологично Гинекология (SFOG), на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ESMO), на Българското Научно Дружество по Акушерство и гинекология, на Български лекарски съюз. Григор Горчев е пионер в щадящата хирургия в гинекологията и онкогинекологията. Внедрява асистирана с робот хирургия у нас. Негова е заслугата Медицинският университет – Плевен да стане пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия и телемедицината. В Европа подобните центрове са само три – в Милано, в Швеция и в Плевен. През 2005 година проф. Горчев е избран за личност на годината от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания за изключителните му постижения и благороден пример пред своите съвременници и обществото.

Според авторитетни политолози именно проф. Григор Горчев и Димитър Радев са най-добрите фигури за президентски кандидати на ГЕРБ, защото биографиите им са безупречни и няма да съберат хейт от останалите участници в надпреварата.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

 

 

.

 

.

 

 

.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html