петък, 3 май 2024 г.

Бизнесът предупреждава да се готвим за „Виденова“ зима

Красимир Дачев, кадър Нова телевизия

„До края на годината токът ще достигне цена от 500 лв., което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Предприятията нямат пари за инвестиции и ще започнат временно да спират“, предупреди пред Нова телевизия Красимир Дачев – бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

Дачев очаква всички цени да се покачат, а това ще се отрази много болезнено и на крайния потребител на стоки и услуги. Той очаква, че иде „Виденова“ зима, макар че няма да има фалити на банки, както се случи тогава – през 1996-1997 година. Социалният мир обаче, доколкото го има сега, ще бъде нарушен.

„За разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари, сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето например Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи Дачев.

Той е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой не се занимава със съществените неща.

„В момента икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лв., а цялата икономика – 320 лева. Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, добави Красимир Дачев.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеци е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html