понеделник, 6 май 2024 г.

Канадски артист показва връзката между човека и природата

Снимка: Little Bird Place

През септември 2021 г. галерия Little Bird Place представя за първи път в България художникa Закари Логан с неговата изложба Bodies of Land. Експозицията с куратор Любен Домозетски може да бъде видяна до 30 септември 2021.

Закари Логан е съвременен канадски артист (роден 1980), в чиито произведения специално място има връзката между човека и природата. Основни изразни средства за него са живописта и рисунката, които в някои произведения осъществяват любопитни преходи помежду си. Също така, през последните години авторът създава инсталации, керамика и рисунки върху стените на галерийни и музейни пространства, в които представя свои творби. Човекът е част от природата, но и сам притежава своя природа, която моделира неговото поведение, желания и постъпки. Художникът осъществява интересни връзки между ренесансовото изкуство, научната илюстрация, съвременни теми, предания за фантастични същества, между реалното и въображаемото. В произведенията на Закари Логан растения и животни се преплитат, създавайки човешки фигури. Човекът общува с птици, които не проявяват страх. Ликът на художника, без следа от погнуса или уплаха, е обсипан с насекоми, тялото му е покрито с пеперуди, неговите устни, брада, коса, пенис, очи, крайници се превръщат в естествено природно местообитание за цветя и птици или се трансформират в част от растенията и животните.

Настоящата изложба включва 14 произведения. Някои от тях са създадени специално за това първо представяне на художника в България. Тези произведения очертават основните аспекти в изкуството на Закари Логан – пресъздаването на мъжката фигура, автопортрета като израз на определени идеи, куиър тематиката, сексуалността, стереотипите в обществото, човешкото присъствие. Освен това, художникът ще създаде и серия изображения върху стените на галерията. Тази намеса в галерийното пространство допълва експозицията с интересни и неочаквани художествени решения. Изложбата е съпътствана от каталог. В него освен представените в експозицията творби, са включени и някои по-ранни, ключови за творчеството на Закари Логан произведения. Това е първото издание, което галерия Little Bird Place осъществява с намерението избрани бъдещи изложби също да бъдат документирани чрез каталог.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html