петък, 3 май 2024 г.

Математик каза защо са малко ваксинираните срещу ковид

Лъчезар Томов, математик, кадър БНТ

Предишното и сегашното правителства, изказващи противоречиви мнения в медиите „експерти“ и абсолютно безотговорни хора носят малко или много вината в България да има много нисък (най-ниския в Евросъюза) брой на ваксинирани срещу коронавируса. Това заяви пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов от Нов български университет.

Според него объркването е било тотално, няма авторитети сред българите, които да са излезли досега и да са подкрепили ваксинирането, за да увлекат сънародниците ни. Единственият водещ политик, който излезе и се ваксинира публично, беше бившият премиер Бойко Борисов, а в този смисъл само той може да бъде похвален за заетата позиция. Всички други си мълчат, че видиш ли това било разделение на обществото.

Ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока, предупреди Томов.

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който вече сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормални ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

Положителната новина, свързана с ковид пандемията, е за ваксинираните с две дози – те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани, изключително нисък е и броят им в болниците, където са настанени само с леки симптоми.

Лъчезар Томов каза още, че 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания – сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност. По този въпрос вече неведнъж екипи от експерти – математици, вирусолози, инфекционисти и др. – са се произнесли, а всякакви други изявления са безотговорни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html