понеделник, 6 май 2024 г.

Радев към министрите: Чакат ви компромати и много работа

Президентът Румен Радев благодари на досегашните министри за усилията и резултатите. „Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носихме отговорност за управлението на България“- каза той. – „Благодаря ви, че на практика доказахте основната ми идеята, че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от различни политически хоризонти в името на България“. И обясни, че този успешен пример е капитал за бъдещето на Родината. „Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната“, каза още той.

С дейността си служебните министри върнали доверието в част институциите. „За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото“, каза президентът. И напомни, че Народното събрание не успя да излъчи правителство в условията на криза. „За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго“, изтъкна държавният глава.

„Разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време“, каза Радев на министрите. И ги предупреди, че срещу тях ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. „Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетие на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области“, предупреди Радев и даде за пример кризата в енергетиката и цената на тока, липсата на законност в пътното строителство, компрометираната още в началото ваксинация.

„Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения и задачи, но времето ни притиска, затова очаквам с разумни стъпки да продължавате за излизане от кризата и подобряване живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната“, обърна се Радев към министрите.

Президентът похвали служебния кабинет за свършеното дотук. „Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, разкри и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата и се противопостави на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса и задвижи контролните системи на държавата“, отчете Радев. Той изтъкна, че е бил постигнат рекорден икономически ръст на приходите и исторически ниска безработица.

„След 13 г. политическо безхаберие, актуализирахме пенсиите и изведохме пенсионерите над линията на бедност“, похвали Радев. И изтъкна и реформата в ТЕЛК.

Планът за възстановяване и устойчивост от насипно състояние е бил усъвършенстван и приведен във вид, готов за внасяне в ЕС, похвали още служебното правителство Радев. Той изтъкна още работата по проблема с мръсния въздух.

Служебното правителство овладя хаоса в кризата с COVID-19 и организира старта на присъствена учебна година. Както извеждането от задънена улица на проекта за детска болница.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html