петък, 3 май 2024 г.

Радев не пуска служебни министри да правят партии

Президентът Румен Радев едва ли ще освободи някого от служебните министри да не влезе в новия служебен кабинет, за да извършва партийна дейност. Доколко ще има промени в състава на кабинета, това ще бъде по преценка на работата на отделните министри, обяви пред Нова телевизия председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов.

Освен че не се очаква да има сериозни промени в състава на правителството, трябва да се извърши анализ на осъществената дейност на служебния кабинет досега. Тази институция е една немного добре изучена и уредена материя, смята Маринов.

Запитан какво мисли за евентуален нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, Александър Маринов коментира, че е дълбоко убеден, че България има нужда от сериозно обновяване на политиката като сила, тенденция и енергия повече, отколкото от проект и политическа партия. „Не използвам думата проект, защото той намирисва на политическо инженерство“, каза Маринов.

Той не смята, че има основания в подозренията, че президентът Радев ще подкрепи един такъв проект, както и конкретна политическа сила. Държавният глава заяви нееднократно, че няма да прави свой проект. А и опитът показва, че това не е правилен път. „Да защитаваш ценности не е въпрос само на подкрепа на една политическа партия, това може да се отнася и за много такива“, смята шефът на стратегията при Радев.

Маринов е категоричен, че президентът ще бъде преизбран за втори мандат. „Рискът не е дали ще бъде преизбран, уверен съм в неговата победа. Въпросът е какво ще се случи след това – навлизаме в сериозна и дълготрайна политическа криза“, посочи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html