четвъртък, 2 май 2024 г.

Шампиони дават рецепти за здравословно хранене

Чипсове, банички и всякакви тестени храни и газирани напитки са основната храна на учениците, особено когато са извън контрола на родителите, бабите и дядовците. Утре е първият учебен ден и никак не е маловажно да се помисли сериозно по въпроса.

Който е гледал кулинарното предаване на британеца Джейми Оливър знае за битката му с държавната администрация да се предлагат в столовете здравословни храни. Не по-малка бе и съпротивата на самите ученици, които не можеха да се преборят с вредните си навици.

В тази връзка много полезна е инициативата „Шампионски отбор за здравословна храна” с рецепти за добро хранене, подбрани и препоръчани от участниците в нея. Книгата ще се разпространява безплатно в училищата.

Тя е подготвена по проекта „Младите хора – бъдещето на България“, реализиран с помощта на Министерството на младежта и спорта.

„С удоволствие се включих, ако може да помогнем на младите хора, дори на по-възрастните, на децата – да дадем пример и те да се хранят правилно и здравословно“, обясни за своята мотивация да участва в проекта джудистът Ивайло Иванов.

Според Иванов природните дадености на Балканския полуостров обуславят по-здравословно хранене. Когато се храним по-правилно, много по-малко затормозяваме тялото да отделя енергия, за да обработи храната, напомни спортистът.

Здравословното хранене намалява риска от развитието на новия коронавирус, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от „Медикъл експрес“.

Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 хиляди души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г. преди началото на пандемията от COVID-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.

Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият COVID-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.

При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html