неделя, 5 май 2024 г.

Огромна експлозия на летището в Кабул, убити и ранени

Огромна експлозия е разтърсила района на летището в Кабул, предадоха световните агенции. В момента там се извършва най-мащабната въздушна евакуация на хора в съвременната история на човечеството.

Пентагонът потвърди, но няма никакви данни колко са жертвите и ранените.

На видео, разпространено от агенция Асвака, се виждат зловещи гледки на десетки тела.

Според официални източници на САЩ на място са пострадали най-малко трима американски военни. Афганистански граждани разпространиха в туитър снимки, на които се вижда как местни жители изнасят ранени в колички за строителни материали.

Британското военно министерство съобщи, че взривът е станал точно пред хотел „Барън“ – на около 600 метра от летището. Според Пентагона експлозията е до Аби гейт – един от входовете към летището, съвсем близо до въпросния хотел.

Местни журналисти цитират представители на талибаните, според които загиналите са 13, сред тях и деца.

Телевизия Фокс цитира местен преводач: 5-годишно момиченце умря в ръцете ми.

Рано тази сутрин източници от британското правителство, цитирани от европейски и американски медии, заявиха, че имат разузнавателна информация за готвен терористичен акт срещу летището.

Американското издание на „Политико“ цитира източник от американското правителство, според който виновен за експлозията е атентатор-самоубиец от т.нар. Ислямска държава.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html