неделя, 5 май 2024 г.

ИТН призова за отмяна на ограниченията за неваксинирани, министър Кацаров даде заден

Депутатът от ИТН Андрей Чорбанов

Има такъв народ призова да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани. В декларация в НС депутатът Андрей Чорбанов заяви:

„Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от оказван натиск. Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права“.

Групата на „Има такъв народ“ се обяви срещу привилегиите за ваксинирани и преболедували в новите противоепидемични мерки на здравното министерство. В своя декларация ИТН настоява „за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения“, но същевременно не предлага нищо като алтернатива.

Мерките, които важат от днес, предвиждат действащото ограничение за работа на 50% от капацитета за редица обекти като заведения, театри, кина, фитнеси, да не важи ако персоналът им е ваксиниран или преболедувал и са създали пропускателен режим със здравни сертификати. Т.е. клиентите да са също ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR. Тогава може да се работи на пълен капацитет. Ако тези условия не са изпълнени, въпросните търговски обекти трябва да работят на 50% от капацитета си – изискване, което и досега беше в сила, но масово не се спазва.

По-късно здравният министър Стойчо Кацаров изрази изумлението си от интерпретациите относно мерките, защото МЗ не налагало ограничения, а дава стимули. Той заяви, че МЗ прави всичко възможно да отложи затягането на мерките, затова засега се въздържа от намаляване на капацитета на закритите обекти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html