събота, 4 май 2024 г.

Надвисва ли бежански ужас над България? Какво ще ни спаси?

Националната сигурност на България вече е застрашена. Турция всеки момент ще се превърне в огромен лагер за бежанците от Афганистан, а в желанието си да стигнат до лелеяната Западна Европа, те ще се юрнат и през границата на страната ни. Всичко това ще се случи, ако югоизточната ни съседка реши да пусне дори само част от бежанския поток към България.

Ще има външен натиск по отношение на България да приеме бежанци. Още повече след като Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци, предупреди експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков пред телевизия България он еър.

Много важно е България да подсигури границата с Турция, смята Чуков. „Дотук имахме шанс затова, че Турция пусна огромната част от бежанците към Гърция. Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва. Трябва да се притесняваме също, ако Косово, Северна Македония и Албания приемат бежанци, тогава ще трябва да се обърне внимание на границите на запад“, уточни експертът.

„Най-неприятната част от мигрантския пъзел е договарянето с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Ангажиментите, които трябва да поемем, са проблемни… Има и проблемни участъци по оградата на границата“. Това пък коментира пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html