петък, 3 май 2024 г.

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради ковида и мигрантите

Румен Радев, снимка Дарик

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на „Дондуков“ 2.

Темите са: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19, както и мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Президентът многократно призова парламента и парламентарно представените формации да обсъдят и гласуват актуализациите в бюджета, които са предлагани от служебното правителство, за да може страната ни да се справи с финансовите измерения на кризата, причинени от новата COVID-вълна. Средствата са нужни за подкрепа за бизнеса, за социални мерки, за здравеопазване, за спешната помощ, за медиците на първа линия и други.

Темата с новата мигрантска вълна, която се очаква, трябва да се обсъди на най-високо държавническо ниво, тъй като всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти към дирекция „Миграция“ на МВР – в Любимец и Бусманци, са изцяло препълнени. Бежанците са от различни държави – Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html