петък, 3 май 2024 г.

Събират историята на българската графика във видеоархив

През август 2020 г. галерия ГРАФИКАРТ спечели финансиране по програма ПУБЛИКИ`20 на Национален фонд култура. Проектното предложение „Кауза Графика. Подобряване на знанието за изкуството на графиката – технология и история“ на екипа на галерията е било одобрено за финансиране и година по-късно резултати от него са вече факт.

Налице е първият по рода си видеорхив за изкуството на графиката. Архив, който може да помогне на любителите на графиката да вникнат в процесите на нейното създаване и още по-важно да се докоснат до историята на това изкуство в България. При това история, видяна, преживяна, разказана от самите нейни герои – художниците и технолозите, които през годините са се обособили като едни от нейните най-ярки автори.

Във видеоразговорите могат да се проследят интересни нюанси от житейския и творчески път на имена като Анастасия Панайотова, Ада Митрани, Захари Каменов, Иван Нинов, Иван Димов, Спартак Паскалевски, Васил Колев, Петър Милев, Гено Генов. Автори, които са доказали, че имат своето важно място в историята на графичното изкуство.

Според инциаторите на проекта това е своеобразен видеоархив, живи свидетелски разкази от първо лице, за случилото се в това творческо поле преди 1989 г. и неговото развитие в настоящето поредно съвремие/модерност.

Публикуваме първата част от разовора с големия български художник Иван Димов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html