сряда, 1 май 2024 г.

Предлагат Националният исторически музей да отиде в Партийния дом

Неправителствената организация сдружение „Зограф“ предлага Националният исторически музей (НИМ) да се премести в бившия Партиен дом, която в момента се използва от Народното събрание.

Редно е министърът на културата Велислав Минеков да стартира процедурата за връщането на НИМ на полагащото му се място в историческия център на София, непосредствено до разкритите археологически останки на антична Сердика, препоръчват от Сдружението.

Това е възможно да се случи, след като депутатите от 45-о и от 46-о народно събрание предпочетоха да останат и занапред в емблематичната сграда на парламента срещу паметника на Цар Освободител. Така бившият Партиен дом, наскоро ремонтиран за 44 милиона лева, може да приюти НИМ.

Днешната локация на НИМ в някогашния Дом №1 на правителствената резиденция „Бояна“ по обясними причини силно затруднява, усложнява транспортния достъп на посетителите до изключителната му експозиция. До музея няма нито функционираща метростанция, нито дори и трамвайна спирка, напомнят от неправителствената организация.

Във фонда на Националния исторически музей днес се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив, но твърде ограничената експозиционна площ в Бояна не позволява дори и малка част от цялото това богатство да бъде представено пред публиката, казват още от Сдружение „Зограф“.

Същевременно сградата на Партийния дом, която в тоталитарните години бе седалище на ЦК на БКП, е с внушителните около 40 000 кв. м застроена площ, а широките й коридори са дълги над 3 километра, което ще осигури възможност НИМ да разкрие там неколкократно по-голяма представителна експозиция от сегашната в Дом №1 в Бояна.

С преместването на НИМ в бившия Партиен дом до Ларгото ще се намери ново предназначение и за основно реновираната пленарна зала „Св. София“ със скъпия стъклен покрив, която пустее и трупа паяжини и прах вече над 6 месеца, тъй като очевидно е с отпаднала необходимост за нуждите на парламента. В нея занапред ще могат да се организират и провеждат както престижни научни форуми, конференции и конгреси, така и различни арт събития от богатия културен афиш на столицата ни, посочват от „Зограф“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html