събота, 4 май 2024 г.

Съдът върна „Ролс-Ройс“ на Ветко Арабаджиев

Софийският градски съд е върнал на Ветко Арабаджиев една от най-скъпите лимузини в автопарка му. Това показва окончателно определение на магистратите от 14 юли, с което вестник „Галерия“ разполага. Луксозният „Ролс-Ройс“, модел „Фантом“, беше една от скъпите вещи, които Специализираната прокуратура отнесе за съхранение при акцията срещу хотелиерите през септември 2018 година. По-късно КПКОНПИ я запорира, за да претендира за отнемането й като част от авоарите от 379 милиона лева, колкото е целият иск срещу семейството и фирмите им в съда. Но съдът преценява, че изземването на лимузината не е правилно.

„Ролс-Ройса“ с няколко нули в номера е един от трите в гаража на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Единият от тях беше откраднат през 2011 година във френския град Ница и беше намерен след 3 години, когато полицаи го засякоха на ГКПП „Калотина“.

При акцията в офисите на фамилията им бяха иззети две други лимузини от аристократичната британска марка, сред които и тази, която им е върната на 14 юли.

Луксозният „Ролс-Ройс“

Когато „Ролс-Ройсът“ е описван от разследващите, той е посочен в протокола като собственост на „Хеликс консултинг лимитед“. Това е офшорка, която е регистрирана на Вирджинските острови. Жалбата срещу запора и изземването на колата е от друга фирма – „Хеликс България“ ЕООД, която твърди, че лимузината е нейна собственост, а не на офшорната фирма. Всъщност офшорката е собственик на капитала на „Хеликс България“ ЕООД и те са свързани. Но формално записването й в протокола за изземване като собственост на чуждото дружество се приема в решението на съда като основание да бъде освободена от запора. Според съдебния акт прокуратурата е доказала, че офшорката е на Арабаджиеви и затова колата е иззета и включена в иска на КПКОНПИ.

Българското дружество, което претендира, че е собственик на колата, е управлявано дълги години от Кристина Радулова. Красивата дама е участвала в много светски събития на Ветко и Маринела Арабаджиеви и има общи снимки с тях, показва проверка на „Галерия“. Но връзките им не са само по червения килим. Радулова все още е съдружник с Маринела Арабаджиева във фирма и участва в управлението на други, които също са свързвани с нея. След 18 май, когато Ветко и Маринела Арабаджиеви вече бяха под домашен арест, Кристина Радулова е сменена като управител и на нейно място като шеф на „Хеликс България“ се появява Полина Иванова. Но офшорката „Хеликс Консултинг лимитед“ си остава собственик на капитала на дъщерното си дружество.

„Ролс-Ройсът“ с много нули в номера не е единственият запориран актив на Арабаджиеви, който съдът реши, че е блокиран незаконосъобразно. Преди година ВКС отмени и други запори като дялове във фирми, които са част от паяжина на свързаности с офшорки. Според юристи, пожелали анонимност, разследващите са допуснали неволни грешки при описа на имуществото на хотелиерите в началото, от които после юристите им се възползват, за да оборят в съда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html