петък, 3 май 2024 г.

Подобна криза през 1992 сваля Филип Димитров, ДПС напуска коалицията със СДС

 

Иван Костов и Филип Димитров

 

Как да се реши конституционната криза след безпрецедентния отказ на „Има такъв такъв народ“ да изпълни процедурата по гласуване на кабинета от Народното събрание? Как трябва да постъпи парламентът и президентът в тази ситуация?

„Ако трябва да бъдем стриктни, в случая имаме успешно проведен проучвателен мандат, защото е завършил със съставяне на кабинет, който е пропаднал в Народното събрание. Което пък означава, че парламентът трябва да се разпусне и да се премине към нови избори.“ Това казва бившият конституционен съдия  Благовест Пунев пред „24 часа“.

„Има тълкувателно решение №20 от 1992 г. на Конституционния съд със съдия докладчик Александър Арабаджиев, което е в противоречие с текста на конституцията, но е задължително.

Тълкувателното решение казва, че след това трябва отново да се повтори процедурата по проучвателен мандат, все едно че първият е бил неуспешен и парламентарната рулетка трябва да се завърти, тоест след провала на проучвателния мандат да се пристъпи към втори“, обяснява Пунев.

„Ако буквално се тълкува чл. 99, ал. 5 от конституцията, би трябвало да се разпусне парламентът и да се пристъпи към избори, а не към получаване на проучвателен мандат“, обясни магистратът противоречието на тълкувателното решение и текста на конституцията.

Благовест Пунев припомня подобна ситуация от 1992г. по време на кабинета „Любен Беров“, когато конституционните съдии решават, че дори да не се постигне в НС съгласие за образуване на правителство, президентът не назначава служебно правителство, а връчва втори проучвателен мандат:

„След станалото тогава преструктуриране в политическото пространство пак имаше парламентарна криза, правителството на Филип Димитров поиска вот на доверие и падна, ДПС напусна коалицията със СДС. Започва проучвателен мандат, беше предложен кабинет, но той не мина и трябваше да се стигне до нови избори. И за да не се стигне до нови избори, с това тълкувателно решение се прие, че трябва да се повтори процедурата и ДПС с неговия мандат състави правителството на Беров, което не донесе добро на България.“

Как трябва да се постъпи в сегашния случай?

„Според мен автентичното тълкуване на алинея 5 от чл. 99 е, че след като проучвателният мандат е завършил успешно и е консумиран, но се е провалил преди гласуването, трябва да се стигне до разпускане на парламента и насрочване на нови избори, а не отново да се върви по пътя на възлагане на нов мандат“, категоричен е бившият конституционен съдия.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html