събота, 27 април 2024 г.

Габровци създадоха умна къща за разделно събиране на отпадъци

Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ представи първи прототип на умна къща за разделно събиране на отпадъци. Тя се захранва от слънчева енергия и може да съобщи, когато отделенията ѝ са пълни, за да бъде почистена. Предотвратява се разпиляването на отпадъците чрез затворено помещение с контролиран достъп.

Предвижда се първите умни къщи да се инсталират в община Габрово, като това ще улесни и оптимизира процесите по събиране, извозване и преработка на отпадъците. Идеята е на РИЦ „Амбициозно Габрово“, с подкрепата на Община Габрово и преподаватели и студенти от Технически университет – Габрово.

В бъдеще се предвиждат добавяне на нови функционалности като: преса или дробилка за уплътняване на отпадъците, възможност за събиране и изпращане на информация за температура, налягане и фини прахови частици във въздуха, извършване на газов анализ в клетката за биологичен отпадък, минимизиране на неприятни миризми, пожарогасене, отчитане количеството на отпадъците във всяко домакинство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html