петък, 3 май 2024 г.

Светът не се върти около един Петър Илиев

Петър Илиев, кадър Нова телевизия

Слави Трифонов и т.нар. „партии на протеста“ (кавичките не са случайни, постави ги самият Трифонов!) се скараха. Истински се скараха и поне от изказаните думи би трябвало да се направи изводът, че причината е Петър Илиев – кандидатът на „Има такъв народ“ за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Но това ли е истинската причина да се стигне до един така шумен развод между формациите, които в последните дни не спираха да повтарят колко много се разбират и как приоритетите им съвпадат? Може ли един „агресивен“ Илиев да е осата, ужилила уж сготвения съюз между враговете на статуквото?

Тази сутрин в интервю за Нова телевизия Илиев обиди „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), като се „разправи“ на бърза ръка с Николай Хаджигенов и Татяна Дончева: „Не коментирам „защитници на Мултигруп от едно време“ и „защитници на приятелки на избягали в чужбина.“ След това обиди всички – подкрепящи и неподкрепящи неговата кандидатура: „Голям страх тече в кочината на задкулисието.“ Така и не назова това задкулисие, но през цялото време повтаряше, че го тричат, защото е добър, защото е обичан и защото е човек на Слави Трифонов.

Политиците и коментаторите обаче се оказаха най-подразнени от факта, че през цялото време номинираният за министър се държа агресивно. Психолозите биха казали, че цялото му поведение – вербалните и невербални знаци, които той подаваше в дискусията с водещия, са вид патология. Вероятно има комплекс за малоценност, чудиха се непосветени в тайните на менталното здраве. Не така видя поведението на Илиев неговият ментор Слави Трифонов.

„Той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал“, ядосано отвърна Трифонов във Фейсбук. „А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен“, изплези се шоуменът и лидер на „Има такъв народ“.

Всички тези закачки обаче ни накараха за момент да забравим защо е цялата патърдия между Трифонов и слаганите от него вече в кавички партии на протеста. През последните две седмици през медиите тече яростна борба между „Има такъв народ“ от една страна и „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ от друга. За да ги ядоса, че не приеха първия вариант на предложен от него кабинет, в който Петър Илиев бе номиниран за правосъден министър, Слави ги надцака като пусна на воля слуха, че въпросният адвокат е даже повече – кандидат за премиер! Последваха контра и реконтра – Слави тръсна на масата глътналия езика си от страх и вълнение Пламен Николов, а рамо-до-рамо с него курдиса пак Илиев, този път за вътрешен министър, но и с претенциозното наименование „вицепремиер“.

Чашата преля с интервюто на страстния в позицията си адвокат, който се самооценяваше с най-високопарни фрази, но пък юнашки настояваше, че има „поддръжката и мъжката дума на Слави Трифонов“. В такива моменти човек се пита дали пък Слави не му е казал какво да говори, още повече, че по-късно през деня защити Илиев. Казвате, че е агресивен, е и аз съм агресивен, скочи шоуменът във Фейсбук. Но беше вече късно… Тези дето трябваше да подкрепят проектокабинета станаха най-яростните му противници.

Корнелия Нинова, която от дни е непреклонна колко добре се разбира с „Има такъв народ“ и как приоритетите на БСП съвпадат с тези на хората на Слави, първа се сепна и каза на Трифонов да си прибере кандидата за вицепремиер и вътрешен министър. За социалистите изказванията на Илиев са смущаващи.

Нинова обаче не се смути, когато репортери й напомниха, че Петър Илиев е бил и консултант на БСП. „Като юрист има добри качества… Има разлика между това да си добър юрист и това да си кандидат за вицепремиер и вътрешен министър“, измъкна се лидерката на партията.

Мая Манолова, която пък нямаше какво да добави, тъй като от коалицията им добре бяха натричали Петър Илиев, измисли тезата, че няма да подкрепят кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС. „Не сме получили категорични гаранции, че това няма да е така“, подчерта лидерката на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след заседание на парламентарната им група.

В този случай за наблюдателите и за обикновения гласоподавател остава недоумението как може фигурата на един фигурант (какъвто Илиев несъмнено ще бъде, тъй като агресията му мъжки ще се поддържа от Слави Трифонов!) да предизвика такъв дълбок разрив в редиците на онези, които от месеци се кълнат, че изчегъртват ГЕРБ и ДПС от властта. Явно приоритетите вече са други и никой не може да спре устрема към властта, така характерен за всички участници в българската политика, за съжаление и в антитеза на каузата им белязал и „партиите на протеста“. Все пак светът не се върти около един Петър Илиев…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html