понеделник, 29 април 2024 г.

„Демократична България“ отказва да подкрепи кабинета на Слави?

Христо Иванов за кандидата за премиер на ИТН: Може би е тъжна за страната  цялата тази работа - Труд
Хората на Христо Иванов и генерал Атанас Атанасов все повече клонят към идеята да откажат подкрепа на кабинета, предложен от Слави Трифонов и „Имат такъв народ“. В средите на „Демократична България“ недоволството идва не от предложението за премиер – Пламен Николов, а от начина, по който той е бил номиниран. Според различни източници, до петък на обяд ДБ са знаели за кандидат-премиер Петър Илиев. Дори това име е било обсъждано в разговори между двете партии. Впоследствие обаче Христо Иванов и Атанасов не са били уведомени за сензационната промяна. „Как да подкрепим кабинет, излъчен от партия, която от първия момент на общите ни действия си послужи с лъжа?“, се питат в ДБ и на този етап е по-вероятно да откажат подкрепа или поне да гласуват „въздържали се“.
Има и втора причина за евентуални отказ от подкрепа. Тя се крие на улица „Козяк“, където се намира американското посолство в София. Според депутати от ИТН, амбасадата на САЩ има пряко влияние в събитията, които се разиграват в последните дни у нас. Компроматите, които се появиха на бял свят за Петър Илиев – плагиатството на дипломната му работа, фактът, че е бил в Борда на директорите на компания, купена от Делян Пеевски и Ирена Кръстева, са излезли именно от хора, свързани с американското посолство.
„Истината е, че част от партиите на протеста защитават американските интереси, ние защитаваме националните. Вижте как за отрицателно време „Има такъв народ“ се превърна в основен враг на „Демократична България“, написа във Фейсбук депутатката от ИТН Ружа Райчева, дъщеря на известния социолог Андрей Райчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html