сряда, 1 май 2024 г.

Слаб ЦСКА оцеля след дупзи срещу „Лиепая“

ЦСКА победи „Лиепая“ с 3:1 след изпълнение на дузпи в реванша от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Редовното време и продълженията на мача в Латвия завършиха 0:0. Двата отбора не можаха да си вкарат гол и на „Българска армия“ миналата седмица. Класирането напред е единственото положително за „червените“, които играха много слабо. В герой за „червените“ се превърна вратарят Густаво Бусато, който спаси две дузпи и позволи на отбора си да оцелее в дебюта на Стойчо Младенов начело на тима. Успехът гарантира на българския тим бонус от 350 хиляди евро, а в трети квалификационен кръг ЦСКА ще играе с победителя от двойката между хърватския „Осиек“ и полския „Погон“ (Шчечин).

В края на първата част „армейците“ имаха два изгодни шанса да открият чрез Жорди Кайседо. Еквадорският нападател първо стреля опасно с глава и предизвика отлична намеса на стража на опонента Звиедрис, а след това изстрелът му бе избит на голлинията от противников състезател. След паузата двата отбора продължиха да играят равностойно и без намерение да рискуват сериозно. Най-добрата възможност след почивката се появи пред „Лиепая“, но капитанът им Додо направи пропуск от изгодна ситуация. Така се стигна до продължения след второто поредно нулево равенство между двата състава.

В допълнителните 30 минути отново не паднаха голове, а „бели“ и „черни“ се подготвяха за изпълнението на дузпи. При 11-метровите наказателни удари ЦСКА показа по-точен мерник и направи само един пропуск от четири изпълнения чрез резервата Ахмед Ахмедов, който стреля над вратата. Домакините от своя страна сбъркаха цели три пъти, като на два пъти Густаво Бусато отрази шутовете на Ткачук и резервата Шамбала, а Кейта стреля над вратата.

„Бусато беше над всички, той ни донесе победата. Радвам се, че издържахме. Има напрежение в отбора. Отпаднахме физически и затова отидохме на дузпи. Радвам се за този успех, надявам се да отстраним напрежението, да вдигнем самочувствието. Надявам се Антов и други играчи да се възстановят, да създадем по-голяма конкуренция. Имаме добра основа, над която да надградим. Не съм питал кой иска да бие дузпа, изпълнителите ги бяхме определили предварително. Знаехме, че такъв сценарий е възможен. Похме тима на пожар, няма време за нищо. Дори не познавам всчики футболисти. Предстои ни много работа. Всеки треньор иска нови, но нека първо да опозная наличните. Виждам, че имаме основа и качество, което може да развием. Трябва ни повече конкуренция – тя ражда качество“, заяви треньорът Стойчо Младенов.

Легендата Христо Стоичков не пропусна за поздрави отбора. „Това е ЦСКА! Макар и трудно, успя! Браво – с характер, дух и много труд всичко се постига! Напред за нови победи!“, написа Камата минути след края на мача.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html