сряда, 1 май 2024 г.

Слави удари и по другия фаворит на ДБ Кирил Петков

Основният финансов експерт в партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и депутат от 46-ото Народно събрание Любомир Каримански атакува с поредица от обвинения служебния министър на икономиката Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента.

Това се случи няколко часа след като председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов нападна финансовия министър Асен Василев. „Има такъв народ“ искаше Василев в кабинета си, но Йорданов извади компромат от 2013 г., обвинявайки Василев в кражба на интелектуална собственост.

Каримански първо съобщи, че зам.-министърката на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение над фонда „Джереми“, докато нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма „Прайдкар“, която е партньор на Министерството на икономиката в „Джереми“.

„Имате ли някаква свързаност с Еллив Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране?“, обърна се той към Кирил Петков.

Каримански попита още дали „тези господа“ са го го консултирали „за фишовете за фианансовите инструменти“, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост?

„Вярно ли е, че Даниел Лорер е привлечен като  ваш съветник и му е възложено да проверява търговските дружества от системата на Министерство на икономиката, както и да структурира нови финансови инструменти, които в последствие да управлява?“

„Тъй като сте боец срещу корупцията и недопускане на конфликт на интереси, искам да ви питам дали посочените по-горе факти може ли да се считат за конфликт на интереси“, завърши въпроса си той.

„Едно от може би най-ценните неща, които мога да кажа, че аз притежавам, е независимост. Нямам нито един партньор от тези, които споделихте, а управлявам една много успешна компания, която е финансирана с частен капитал. Никога никой не е инвестирал в нея“, каза от своя страна министърът.

По думите му именно тази независимост му позволява да взима мерките, които взима, срещу корупцията.

„Нямам бизнес с нито един от тези хора“, категоричен беше министърът.

За Виолета Лорер каза, че рядко е срещал такъв професионалист. Той разказа, че тя е работела за европейска компания с над 10 млрд. евро капитал и целият борд я молел да остане да работи, а не да се върне в България.

Парламентарното изслушване на Петков беше за състоянието на Българската банка за развитие. Той каза, че оправданията на бившето управление на банката относно това защо са се давали толкова големи кредити, са, че били печеливши за банката.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html