сряда, 1 май 2024 г.

Тайната връзка на Ива Митева

Ива Митева

В истински латиносериал живее неизвестният за широката общественост главен секретар на Министерството на земеделието Георги Стоянов, който се оказа един от най-близките сърдечни приятели на новоизбраната шефка на парламента Ива Митева, съобщава вестник „Галерия“. Стоянов е висш държавен чиновник от ГЕРБ, издигнат по времето, когато кадруваше Цветан Цветанов. Това е причината сега да се покрие и да пази поста си с познатата вече схема с излизане в отпуск заради аспирантура. Този номер му позволява да стои встрани от бурите и да оцелява в турболенцията на промените по високите етажи на властта.

Георги Стоянов

Какво се случва всъщност? С идването на новия служебен кабинет Стоянов автоматично подава молбата си за временна почивка, защото министърът Христо Бозуков нямал никакво намерение да остави най-верния човек на Десислава Танева и Цветан Цветанов на водеща позиция във ведомството. Това разкриха за „Галерия“ информатори от министерството, които отдавна чакат много от

досегашните схеми в земеделието да бъдат изчегъртани.

Това е вторият неуспешен опит на министър Бозуков да извади Стоянов от ведомостите на ведомството. По време на първия служебен кабинет на Румен Радев, когато отново беше министър, Бозуков не можа да осъществи плановете си, защото Стоянов излиза в отпуск по болест заради хемороиди.

Днес обаче Стоянов се чувства силен и съвсем други неща са в главата му. Човекът, който доскоро еднолично кадрува в сградата на столичния булевард „Христо Ботев“ 55, не само смятал да се върне на бял кон, но и обещал масово да уволнява наред, когато в обозримо бъдеще отново заемел поста. Чакало се само съставянето на редовно правителство с мандата на „Има такъв народ“.

Силата и самочувствието на Стоянов идвали от особено близката му връзка с Ива Митева. Двамата се сприятелили по времето, когато земеделски министър беше Мирослав Найденов. В онези бурни години

Георги е в парламентарния антураж на Десислава Танева,

заемаща по онова време само позицията на председател на комисията по земеделие към Народното събрание и все още не се е настанила на министерското кресло. Това са първите години от първия кабинет на ГЕРБ, а юристката Ива Митева е редови  чиновник в сградата с надпис „Съединението прави силата“. Сътрудникът на Танева и Митева постепенно стават изключително близки приятели. Впоследствие това приятелство намира своето продължение с участието на Митева в семинари, организирани от Георги Стоянов под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Бъдещата парламентарна шефка често е лектор на тези семинари и неизменно е в компанията на своя колега, разкриват свидетели на особено близките отношения между двамата.

Днес Георги Стоянов са надява именно Митева да му бъде или чадър срещу всякакви проверки, или евентуални разследвания да завършат безрезултатно. Единствените му опасения са да не би Христо Бозуков да остане начело на министерството в редовен кабинет. Другият човек, от когото се страхувал, е Пламен Абровски, чието име също се спряга за поста. При всякакъв друг вариант Стоянов знаел, че няма проблеми да се върне на старата позиция. Там най-вероятно го вижда и неговата близка приятелка Ива Митева.

 

 

Какви ги върши досега главният секретар на земеделието

Макар и сравнително млад, Георги Стоянов е изключително изпечен в кабинетните игри и в управленските схеми, срещу които декларират, че се борят така наречените партии на промяната. Той тръгва с летящ старт в държавната администрация, когато Десислава Танева оглавява Министерството на земеделието. Според стари кадри от бранша в онези години всички схеми са на пряко подчинение на Цветан Цветанов – политическото гуру на самата Танева. Съвсем не е случайно, че след публичното разжалване на собственика на верига от апартаменти в столичния квартал „Изгрев“ от ГЕРБ, Георги Стоянов и Десислава Танева в продължение на седмици правят магистрала до Бойко Борисов даго убеждават, че не са хора на Цветанов.

Десислава Танева

Властта се услажда на Стоянов, а Танева поднася на тепсия почти всичко на своето момче. По длъжностна характеристика главният секретар на министерството отговаря само за администрацията, но нещата не стоят по този начин в нашия случай. Георги Стоянов получава ресор „Търговски дружества“ – нещо, което се дава на заместник-министри. Най-сладкото парче от баницата са „Напоителни системи“, с чиято настояща шефка Снежина Денева и досега са близки.

До преди да излезе в отпуск заради аспирантурата, Стоянов коли и беси в МЗХГ. И досега служители разказват как цялото му семейство – жена му, която отглежда три деца, е обслужвано от шофьорите на ведомството. „Пътуваше до Балчик, до Пирин голф и където си поиска на държавни разноски“, коментират източниците на „Галерия“. Нещо повече в момента Стоянов имал акаунт към системата за следене на автомобилите на министерството, защото той е сключвал договора с фирмата за GPS мониторинг. А това означава, че във всеки един момент оправният Георги знае къде пътуват министъра, заместниците му и всички останали.

 

Георги Рупчев е важен чиновник в Брюксел

Председателката на парламента Ива Митева е омъжена за юриста Георги Рупчев. Двамата се запознават покрай работата. Когато правосъден министър беше Данаил Кирилов, Рупчев е изпратен в Брюксел като пълномощен министър по наказателноправни въпроси към Европейската съдебна мрежа по наказателни дела, съдебна реформа и върховенство на закона.

Ива Митева и дъщеря й Мила

Родената в Разград Ива завършва право в Софийския университет и през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. Две години по-късно се мести в Народното събрание, където остава до самия край на 44-тия му състав. Митева беше шеф на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ и работи години наред в Правната комисия на парламента, което я прави особено позната сред по-голямата част от депутатите и представителите на медиите. Тъй като работи отдавна в Народното събрание, познава в детайли администрацията и деликатните отношения власт-журналисти. Консултирала е почти всички основни закони в държавата през последните години, заради което се ползва със специален авторитет сред депутатите, защото им е помагала в изработването на промените в изборното законодателство.

Ива Митева бе избрана за народен представител от партията на Слави „Има такъв народ“ в два поредни парламента. В 45-ото Народно събрание бе предложена от формацията на Трифонов за председател и стана третата жена след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, заемала престижния пост. Сега е на същата позиция и в 46-ия парламент.

Митева има и педагогически опит, защото преподава на бъдещи юристи в Нов български университет, където води курс по практическо нормотворчество.

Голямата гордост на новата шефка на парламента е дъщеря й Мила, която се увлича от хуманитарните дисциплини. Има интерес към изкуството и от малка пише стихове.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html