сряда, 1 май 2024 г.

Бойко Рашков: Стотици са подслушвани, но няма да ви кажа имена

„Стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства. Това е ставало по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.“

Това за пореден път повтори служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но отново не даде никакво доказателство за твърденията си. Той бе извикан на изслушване във връзка с неговите твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани, а инициатори са депутатите от ГЕРБ. Темата с подслушванията бе подгрята от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов и веднага подета от Рашков.

„Интересно защо само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС, а седящите до тях солидна група политици донесоха наготово материал по тази тема в МВР?“, риторично попита Шефът на МВР.

Как обаче данните, изготвени от спецпрокуратурата до специализирания съд, са станали достояние на „внушителната група“ депутати, не стана ясно. Не е тайна, че част от „протестиращите граждани“ бяха очевидни провокатори, които издевателстваха над охраняващите полицаи. Граждани негодуваха тогава, че от правителството на Бойко Борисов не вземат никакви мерки, за да защитят полицаите от агресивните протестиращи.

„Очаквате от мен да назовавам имената на хората, подслушвани със СРС? Сбъркали сте името на министъра, уважаеми депутати. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук и да чете СРС-та по цели дни“, патетично заяви Рашков от трибуната на НС.

Той изяви готовност да се яви пред нарочна анкетна комисия, където да предостави класифицирана информация за послушванията.

„Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и ГД „Национална полиция“са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация – имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожавани. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът“, каза пред депутатите Рашков.

Той обясни, че телефонните номера на лицата са били взимани при арестите по време на протестите.

Разрешенията за подслушване са давани от специализирания съд в нарушение на закона. „Защото използване на СРС се прави само по искане на наблюдаващия прокурор. Всички искания са изготвени от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор“, категоричен бе вътрешният министър.

„Самосезира се и прокуратурата, но прекрати производството поради липса на доказателства. Вие не искате да отговаряте на важни въпроси – за мигрантския натиск, битовия ръст на жертвите на ПТП, кадровите ви решения“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, с което аргументира искането за подслушване.

Мотивите, с които са искани подслушванията, са, че тези лица целят да бъде съборена властта в републиката и опит за преврат, за насилствено завземане на властта, което е престъпление срещу Републиката по НК.

От ГЕРБ го призоваха да посочи конкретни имена. Министърът обаче отговори, че не е длъжен да говори с имена, а и законът не му позволява да издава такава информация. И заяви, че носи доклад, който депутатите могат да прочетат.

Министър Рашков отново обяви без нищо конкретно насреща, че има солидни съмнения“, че лица, които са били в листите в предизборния период, въпреки имунитета си, са били „контролирани“ със СРС-та.

„При нас има данни за не по-малко от 100 души“, информира служебният министър.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html