сряда, 1 май 2024 г.

ГЕРБ-СДС напуснаха залата, Атанасова: поредното дъно на новите варвари (обновена)

Младен Маринов, снимка Интернет

ПГ на ГЕРБ – СДС обяви, че няма да участва във Временната комисия за разследване на полицейското насилие и напусна пленарната зала. Първоначално за членове на комисията бяха предложени двама депутати от ГЕРБ – бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов и Тома Биков. По предложение на депутата от БСП Стоян Мирчев кандидатурата на Младен Маринов беше гласувана отделно от всички останали и беше отхвърлена от пленарната зала. Мотивът – че Маринов е в конфликт на интереси.

ГЕРБ-СДС отказаха да номинират друг свой представител, а Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия, направи си отвод и пожела приятна работа, а депутатите напуснаха.

Временната комисия за разследване на всички факти и обстоятелства за употреба на сила от МВР срещу протестиращи граждани през 2020 г. бе предложена от един от организаторите на протестите Николай Хаджигенов, сега депутат от ИБНИ. Решението бе подкрепено със 199 гласа „за“, „против“ – 7 и „въздържали се“ – 2.
Комисията ще разгледа и всички факти и обстоятелства свързани с използване на СРС спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.
Срокът на действие на комисията е три месеца. За неин председател бе избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов.

„Това, което се случи днес е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото Народно събрание“,  каза по-късно на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

До този момент, никога, никой не си е позволявал, да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав. Каквито и противоречия да е имало, винаги парламентарната зала, се е съобразявала с мнението на ръководството на парламентарна група за излъчен техен представител“, подчерта Десислава Атанасова.

„Става дума за зачеркване на човек. Изцяло в стилистиката на т. нар. „бивши хора“. Проблемът в НС е друг – голяма част от енергията в парламента вместо да бъде конструктивна е заменена с друго – колективен стремеж някой да бъде отстранен, махнат, зачеркнат“, каза пък Томислав Дончев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html