понеделник, 29 април 2024 г.

Според зам.-председател на НС от ДПС Левски бил закононарушител

Мукадес Налбант, снимка Интернет

Избраната за заместник-председател на Народното събрание от ДПС Мукаддес Налбант е скандално известна с доклада си, в който пише, че Васил Левски е бил закононарушител в Османската империя, която изпълнявала задълженията си.

Налбант е бивш заместник-министър на образованието от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция, като именно под нейно ръководство е искала да бъдат цензурирани уроците за Христо Ботев и Иван Вазов. Тя е и автор на доклада, който е изследвал текстовете на българските класици.

Скандалът избухна през 2012 година, когато тогавашният председател на Комисията за защита от дискриминация доц. Анна Страшимирова огласява на пресконференция какво всъщност върши Налбант в Образователното министерство. По думите на Страшимирова тогава, сайтът на комисията е бил обект на нерегламентирано проникване, като е правен опит текстът на доклада да бъде подменен.

Единствено благодарение на скандала, който се вдигна тогава, важни текстове от историята на страната ни и герои като Левски не бяха описани като „закононарушители“, но днес Налбант отново е на висок пост като заместник-председател на Народното събрание.

По повод избирането на Налбант за зам. председател на НС от НФСБ излязоха със специална остра декларация:

„Днес българският парламент избра за заместник-председател депесарката, която обяви Левски за престъпник и цензурира Ботев и Вазов. Доживяхме позора за заместник-председател на българското Народно събрание да бъде избрана бившият зам.-министър на образованието от Тройната коалиция Мукаддес Налбант, обявила Апостола на свободата Васил Левски за „закононарушител в Османската империя, която не била направила нищо – само изпълнявала задълженията си!?“ – заявиха в своя позиция от НФСБ. 

От патриотичната формация изтъкват още:

„Доживяхме на трибуната на българското Народно събрание да седне човек, който дръзна да посегне на Ботев, Вазов, Каравелов и Левски и поиска уроците за българските герои в учебниците да бъдат намалени и цензурирани.

Доживяхме цинизма Парламентът да се ръководи от член на партия, която не признава Баташкото клане и Арменският геноцид и чийто председател ходи на личен инструктаж при Ердоган в Истанбул, и определя Турция за „своя родина“!

Националният фронт за спасение на България настоява за незабавната оставка на Мукаддес Налбант от поста заместник-председател на НС! Ако това не стане, от НФСБ призовават за повторно отделно гласуване, което да покаже кои парламентарни сили са български и за кои българското национално достойнство и чест не са празни фрази“!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html