понеделник, 29 април 2024 г.

„Йашасън йени иттифак, аркадашлар“!

Тройната коалиция от 2005-2009 г. стана четворна. „Йашасън йени иттифак, аркадашлар“! Снимка Интернет

Тодор ТОКИН

На турски език „Yaşasın yeni ittifak, arkadaşlar“! означава „Да живее новата коалиция, другари“! Ако някой депутат от ИТН, ДБ и ИБНИ иска да поздрави някой колега от ДПС – ето как трябва да го каже: „Йашасън йени иттифак, аркадашлар“!

С подкрепата си за избирането на Ива Митева за председател на 46-ото НС ДПС свали две маски – своята и на партията на Трифонов. Движението се вписа в борците срещу статуквото – така наречените нови партии, протестни партии, няма значение вече как ще ги наричаме.
Какъв борец срещу статутковото – така един партиен лидер дълго време произнасяше думата „статукво“ – обаче е ДПС? Та ДПС е самото статукво, гаранция, че промени няма да има.

За 32 години от началото на промените ДПС е било мандатоносител със свои представители – министри и вицепремиери – на три правителства. На кабинета „Беров“ през 1992 г., на правителството на Тройната коалиция през 2005 г. и на кабинета „Орешарски“ през 2013 г. Освен това ДПС бе коалиционен партньор на НДСВ през 2001-2005 г.

През 1991 година подкрепи първото правителство на СДС – на Филип Димитров, но само 10 месеца по-късно го свали, за да дойде Беровото безвремие.

Само при правителството на ОДС, начело с Иван Костов, ДПС бе извън властта. Тогава Костов заяви, че „ДПС е проклятието на България“.

Вярно, ДПС подкрепяше ГЕРБ в 44-тото НС по важни за страната решения, като бюджета например. Или за закупуването на изтребителите F 16 Блок 70. Но през останалото време беше рамо до рамо с БСП, особено при игричките с кворума, когато депутатите на Карадайъ стояха в кулоарите и гледаха сеир дали ще се съберат 121 народни представители, та да бъде открито заседанието.

Истината е, че която партия е управлявала с ДПС – тайно или явно – след това е изпадала в тежък нокдаун, а понякога и направо в нокаут. НДСВ изчезна от политическата сцена, БСП след Тройната коалиция и след „Орешарски“ се сриваше до под 40 депутати.

ГЕРБ засега се държи с големи загуби.

БСП, която се е опарила най-много от заиграването с ДПС, стои настрани, но с едно око гледа какво става.

Така че честито на депутатите от ИТН, ДБ и ИБНИ! „Йашасън йени иттифак, аркадашлар“!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html