сряда, 1 май 2024 г.

Made in Bulgaria. Кога ще „пипаме“ машините за гласуване?

Димитър Димитров, ЦИК, кадър БНТ

Потенциална опасност машините за гласуване да бъдат манипулирани съществува винаги. Но шансът това да се случи ще е по-висок особено когато станат собственост на България. Това призна пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров.

„Хубаво е да има машини, но най-хубаво е избирателите да имат избор. В тези избори всичко беше готово, за да може паралелно да се избира да се гласува с машина или с хартия, просто Кодексът го забранява“, допълни Димитров по повод извършените от кратко просъществувалото 45-о народно събрание законови промени.

„Това е на вниманието на конституционните съдии, които с решаващите си гласове превърнаха тази норма – нормата задължително използване на машина или задължително използване на хартия – в конституционна“, уточни той.

Иначе Димитров съобщи, че избирателната активност на 11 юли е преминала 40% благодарение на по-голямото гласуване с хартия. Гласуването с машини е дало 38% активност, а с хартия – 55 на сто. В секциите, в които се е гласувало с хартия, са гласували повече от половината избиратели за разлика от секциите, в които задължително се е гласувало с машини, поясни експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html