сряда, 1 май 2024 г.

Рекорден брой гейове ще участват на олимпиадата

Олимпийските игри в Токио ще бъде спортното състезание, което ще събере най-много заявили се открито гей спортисти в света. На Игрите ще участват най-малко 141 лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални спортисти, което е повече от два пъти броя на тези, които са участвали в Рио през 2016 г.
„Олимпийските игри тази година ще са най-откровените за гей обществото, което е невероятно“, призна канадският плувец Маркус Турмайр. Той е плувал и в Бразилия преди 5 години, но тогава не се е заявил като такъв. „Възможността да се състезавам с най-добрите в света и да покажа моето истинско „аз“ показва докъде сме стигнали в света на спорта. Надявам се, че като участвам в тези Игри мога да покажа на всички, че съществуваме“, казва още Турмайр.

Общо 25 различни държави ще бъдат представени от поне един ЛГБТ състезател в 26 вида спорт, а в това число се включват и първите транссексуални атлети. САЩ е с най-голям брой – над 30 представителя. Те са последвани от Канада (16), Великобритания (15), Нидерландия (13), Нова Зеландия (9), Австралия (9) и Бразилия (9). От България няма нито един заявен такъв спортист. Жените са много по-многобройни от мъжете, като съотношението е 8 към 1. Най-популярният спорт е женския футбол с над 30 заявени футболистки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html