сряда, 1 май 2024 г.

Правосъдният министър станал пощенска кутия за сигнала срещу Гешев

Янаки Стоилов, сн. БНТ

Правосъдният министър Янаки Стоилов призна, макар и неохотно и с отричане на конкретното определение, че се е превърнал в „пощенска кутия“ за сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Вчера Рашков използва колегата си Стоилов, за да прати сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) и на базата на цял куп обвинения да поиска отстраняването на Гешев, което е в правомощията на ВСС. Оказа се, че мотивите, с които се иска махането на Иван Гешев са смесица от неизвестно на какъв принцип подбрани медийни публикации, съмнителни новини, тенденциозно подбрани факти, откъси от чатове на обвиняеми и откровено адвокатстване в полза на протестърските действия на президента Румен Радев.

Ще представя мотивите за искането за отстраняване на Иван Гешев на самото заседание на ВСС. Посочил съм няколко основания, каза Стоилов в интервю за БНТ. Макар да напомни, че конституцията допуска отстраняване на главния прокурор при тежко престъпление или системно нарушение, както и при неизпълняване на служебните задължения, правосъдният министър все пак се съгласи в слабостта на аргументите подадени от колегата му Рашков.

Но не отстъпи и защити вътрешния министър. „В информацията, която е изпратена от министъра на вътрешните работи, е посочено извършено нарушение – разгласяване на информация, получена чрез сересета“, каза Стоилов. Според него тенденциозното използване на информация, придобита чрез сересета, е сериозен мотив, редом с други.

На въпрос защо точно сега, когато изтича мандатът на служебния кабинет, се внася сигналът срещу главния прокурор Янаки Стоилов посочи, че сега е входирано искането за отстраняване на главния прокурор, защото тази седмица е постъпил доклад при него. Това го е поставило пред избор да внесе доклада и искането или да го пренебрегне. „Може би няма идеален момент за тази тема“, оплака се Стоилов.

По неговите думи „коментатори“ са тези, които казват, че едва ли ще има ефект от това искане. Министърът така и обаче не призна, че няма никакъв шанс в рамките на закона или при сегашния състав на ВСС (посочил Гешев за главен прокурор в рамките на процедура и конкурс) Иван Гешев да бъде отстранен от поста си. „Аз не смятам, че шансовете са големи ВСС да се произнесе по поставеното предложение. Това ще покаже обаче дали те са еманципирани“, надява се Янаки Стоилов.

Друго, което той трябваше да признае, в отговор на твърдения в публичното пространство, бе, че няма как прокуратурата да бъде извадена от съдебната система чрез законодателство в парламента, защото това изисква свикване на велико народно събрание (ВНС).„Надявам се никой да не се опитва да тласка страната към нови избори, особено за ВНС. Ние имаме да решаваме остри социални и икономически въпроси“, каза правосъдният министър.

След искане на Иван Гешев вчера ВСС публикува доклада от над 100 страници на Бойко Рашков, който по-рано поиска от ВСС да отстрани главния прокурор. Аргументът бе заради действия, накърняващи авторитета на съдебната власт.

Рашков изрежда няколко причини, като например избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства. От него става ясно, че друга причина за този доклад е акцията на прокуратурата в президентството, когато имаше претърсване на кабинети на съветници. В доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на „Дондуков“ 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото, нарушава принципа за разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга институция.

Повод за искането за уволнение са и публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност. Посочват се нежеланието на Гешев да се яви пред Мониторинговата група за демокрация в Европарламента и коментарът му, че не подкрепя принципа на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определя отстояващите това право като „десни екстремисти“.

Рашков открил скандалност в действията на Гешев и в „пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаването на специализирани отдели в СРП и СГП“, в чието окомплектоване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос тяхната независимост.

Като доказателства за твърденията на служебния вътрешен министър са приложени медийни публикации, стенограми на разговори, декларации на Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и други.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html