сряда, 1 май 2024 г.

Слоновете предизвикват „мини земетресения“

„Мини земетресенията“, предизвиквани от слоновете при придвижване и издаване на звуци, са не само начин за комуникация помежду им, но и техника за наблюдението и проследяването на движението им, съобщи АФП, като цитира резултати от научно изследване.

Африканските саванни слонове означават присъствието си не само чрез силните звуци, които издават, но и чрез мощни трептения на гласните си струни, които са на толкова ниска честота, че са почти неуловими от човешкото ухо.

Тези трептения предизвикват звукови вълни, които се движат не само във въздуха, но и по земята заради теглото на животните. Според учените тези звукови вълни са богати на информация.

„Слоновете използват много различни звуци в различен контекст, например при чифтосване, за поздрав или за да се предупредят за надвиснала опасност“, каза Майкъл Райнуолд от факултета по зоология в университета в Оксфорд, който е ръководител на изследването. Резултатите бяха публикувани от сп. „Роял сосайъти интерфейс“. „Те си казват твърде много неща!“.

Учените са наблюдавали африкански слонове в Кения, като слушали издаваните от тях звуци с помощта на микрофони и сеизмографи, използвани за измерване на земетресения и експлозии.

Райнуолд каза, че слоновете предизвикват „мини земетресения“ както с всяка своя стъпка, така и с вибрациите на гласните си струни, което позволява на изследователите да записват звуковите вълни от разстояние от няколкостотин метра и след това да определят местоположението им въз основа на тези данни.

Учените са установили, че сеизмичните записи дават по-точни резултати от звуковите сензори и микрофони и смятат, че те имат потенциал да се използват като нов метод за проследяване и наблюдение на слоновете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html