сряда, 1 май 2024 г.

Ако обърнеш масата със залаганията, трябва да си шефът

 

Огнян МИНЧЕВ

ИТН иска другите две „протестни партии“ да подкрепят безусловно предложен следващ проектокабинет от шоу партията. Така щели да докажат, че „ДПС и Бойко Борисов са врагът“.

Ако ДБ и ИСМВ не подкрепят безусловно проектокабинета на шоуто, значело, че ИТН им е враг. Арогантност или невежество – това са двата варианта на диагнозата. По-скоро и двете заедно.

За ИТН коалиционна политика не съществува, но същевременно разполагат с 65 от 240 депутати. Резултатът е практическо изнудване, за което се знае, че не може да мине. Освен в един случай – ако проектокабинетът е сериозно консултиран с ДБ и ИСМВ в неформален план и е резултат от споразумение между тях.

Но се съмнявам, че всяка от тези две политически сили ще се съгласи да договори нещо зад кулисите, а ще признае правото на ИТН еднолично да издигне предложението си. Така не се прави и това е известно. Сценаристите очевидно вече живеят в това светло бъдеще, в което „мажоритарната система“ им е дала пълно мнозинство, с което могат да правят всичко, което пожелаят.

Нека някой им обясни – дори и тогава не могат да правят каквото пожелаят. Има правила на парламентарен живот, демократични процедури, задължителни за всички… Но това е за едно бъдеще, което не е известно дали ще настъпи. Засега ИТН играе някакъв разбираем само за шефовете си покер – без да разполага нито с кент флош роял, нито с четири седмици.

Готови са да разтурят и този парламент, но не знаят, че този, който със замах обръща масата със залаганията, трябва наистина да е шефът. Иначе му се пишат неприятности… Както и да е.

От ФБ профила на автора

Колаж: Искра.бг

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html