вторник, 30 април 2024 г.

Христо Иванов: Може да има здрав разум в „Има такъв народ“

 

„Демократична България“ планира да разговаря с парламентарната група на „Има такъв народ“ в желанието си да продължи усилията да се реализира първият мандат за съставянето на правителство.

„Ако бъде поставена такава идея, бихме я обсъждали министър по министър, без да става дума за наши претенции. Бихме търсили състав, който да подкрепим в неговата цялост, и няма да е сегашният състав“, каза той. Добави, че аритметиката е такава, че „Демократична България“ е готова да остане и в опозиция и това не я плаши.

Това заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов пред БНР .

„Като се събере парламентът, ще поканим парламентарната група на „Има такъв народ“ на дискусия по задачите и смятам, че може да има здрав разум и конструктивност в този разговор. Ако искат – публично, за да няма съмнения, че става дума за порции“, каза той.

„Демократична България“ иска да обсъди три въпроса – програмата на бъдещия кабинет, елементи от персоналния му състав, в който вижда много читави хора, но и спорни фигури, както и подхода.

„Този подход, тази формула от отказване от създадени програмни очаквания и историята на част от хората е проблематична за „Демократична България“, каза Иванов.

Ако разговори има, коалицията ще постави въпроса за лустрацията и така неминуемо ще се стигне до конкретните спорни фигури в проектокабинета, предложен от Слави Трифонов.

По думите на Иванов в 45-ия парламент е имало много добро взаимодействие между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и неговата формация се е опитала да пренесе това на по-високо лидерско ниво, но до разговори не се е стигнало. Дефектът, по думите му, обаче може да се превърне в ефект при парламентарните контакти в следващото Народно събрание.

Иванов коментира възможността, която законът позволява, бъдещият кабинет да бъде избран с едва 62 гласа. „Такова правителство с 62 гласа без подкрепата на „Демократична България“ е напълно възможно, но има основание да очакваме, че ще се носи по вълните на неясни мнозинства и винаги ще виждаме медузите на ДПС в тези мнозинства“, каза той.

Неясна конфигурация без идентичност и програма ще се превърне в целувка на смъртта за това управление, защото обществото няма да го търпи.

Аз съм спокоен, защото знам какво очакват хората, които искат промяна. Искат сериозно системно отношение към темата корупция, а не хъшлашки нападки във „Фейсбук“. Аз няма да участвам в този диалог, а в институционална рамка ще поставим тези теми“, каза Иванов по повод туитовете на втория човек в „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по негов адрес. Каза, че ще върши работата си професионално в съответствие с ангажиментите, поети към избирателите.

На въпрос как ще действа, ако до разговори не се стигне, Иванов отговори: „Ако не стане, нашите органи ще си вземат решения. Не е възможно да подкрепим нищо въпреки всичко.“

Иванов коментира и идеята на „Изправи се! Мутри вън!“ служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, да бъде предложен за гласуване с мандата на една от партиите, която го получи, като редовен.

„В служебния кабинет има хора, за които бихме поели политическа отговорност на драго сърце, но силно не одобряваме министрите на транспорта и енергетиката, които потънаха в сарайско мълчание“, каза той. По думите му има няколко лакмуса – „Росенец“ и ТЕЦ „Варна“, по които може да се съди дали едно управление иска разкъсване на стария модел на управление.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html