понеделник, 29 април 2024 г.

Протест на медиците от „Пирогов“ в защита на уволнения проф. Балтов

Лекари, сестри и санитари излязоха на протест пред спешната болница „Пирогов“ в София, за да защитят уволнения си директор проф. Асен Балтов. Те носеха саморъчно направени плакати с надпис „Пирогов не точи касата“ и скандираха – „Всеки ден ще е така“.

Малко след 9 часа протестиращите блокираха и възловия булевард „Цар Борис ІІІ“, предизвиквайки огромно задръстване и колони от автомобили. Никой от тях обаче не надуваше клаксони, за да освободят булеварда, а изчакаха търпеливо.

Здравният министър Стойчо Кацаров уволни проф. Балтов заради твърдения на здравната каса, че е имало фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от фонда и сега трябва да ги връща. На негово място бе назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

Недоволният медицински персонал на лечебното заведение заяви, че е готов всеки ден да излиза на протест, докато проф. Балтов не бъде върнат на поста. Протестиращи напомниха, че такива протести е имало и преди години срещу един друг министър на здравеопазването. Всички изказали се пред националните телевизии определиха проф. Балтов като „прекрасен професионалист“. Протестиращите са възмутени и от обвиненията, че са източвали касата с фиктивни договори, докато са спасявали хората от Covid-19.

Уволненият проф. Балтов заяви, че е разбрал от медиите за уволнението си. По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не е доказана.

Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

„Сега имаме едни констатации. Бяха ни връчени пет протокола след тази проверка и казахме, че ще възразим в седемдневния срок, който още не е изтекъл“, каза Балтов.

„Никой дори не е съобщил на администрацията в „Пирогов“. Направена е една смяна, която е продължила четири часа, извикани са новият член на борда, новият директор, поставени са в една стая и в тотално затъмнение, откъдето е започнала цялата тази работа“, коментира той.

Уволненият директор каза също, че здравният министър Стойчо Кацаров е трябвало да го потърси лично и да аргументира решението си да го освободи от поста директор на „Пирогов“.

„Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров зае поста“, каза Балтов.

Той бе категоричен, че фиктивен прием на пациенти в болницата не е имало. Въпросните 850 души са лекувани до един за усложнения след прекаран Covid-19 напълно безплатно, посочи Балтов.

За допълнителните пари за „Пирогов“ от НЗОК той коментира, че болницата редовно кандидатства за дофинансиране, защото разходите им са огромни.

„За един пациент с коронавирус средната стойност на пътеката му е 4000 лв., а НЗОК дава 1200. Ние подаваме документи, с които доказваме разходите си, те отиват в НЗОК, където се събира надзорът на касата и решава дали да бъдат отпуснати тези средства“, обясни Балтов.

„Служебното правителство имаше да направи две неща. Първо – да се усили ваксинационният план и, второ – да се подготвят болниците за евентуална вълна през септември или октомври. Нито едно от тези неща не беше направено“, заяви проф. Балтов.

Бившият директор на спешната болница заяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html