сряда, 1 май 2024 г.

Тези малки буболечки са най-мощните машини за смучене в живия свят

Тези насекоми жаболечки (Froghoppers) са супер издънките на животинския свят. Те са толкова дребни, че могат да се разположат на гумичка на молив. Но за да се хранят, трябва да смучат по-силно от всяко известно същество.

Жаболечките пробиват растенията с устата си, за да се хранят единствено със сок от ксилема, течност, предимно от вода, която циркулира във вътрешната система на растенията. Веществото е бедно на хранителни вещества, но е под отрицателно налягане, подобно на вакуум. Изсмукването на сока изисква смукателна мощност, еквивалентна на човек, който пие от 100 метра дълга сламка.

Подобен подвиг изглежда толкова невероятен за малките насекоми, че някои учени се съмняват дали ксилемният сок наистина може да бъде под такъв чудовищен натиск. Както биомеханичните, така и метаболитните доказателства предполагат, че жабарите могат да произвеждат отрицателно налягане, по-голямо от един мегапаскал, съобщават изследователите днес в Proceedings of the Royal Society B.

„Това е невероятно впечатляващо. Учените използваха редица техники за справяне с дългогодишен проблем “, казва Джейк Соча, биомеханик от Вирджиния Тех в Блаксбърг. „Тези насекоми са наистина добре адаптирани за генериране на екстремно отрицателно налягане.

Усилието е „като бягане на маратон. Те преместват огромно количество течност… Ако насекомото е с човешки размер, те биха изпикали 4 литра течност на минута.

Тези малки буболечки са просто страхотни машини за смучене.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html