сряда, 1 май 2024 г.

Борис Станимиров: Изненадан съм от изненаданите

Борис СТАНИМИРОВ
Илюзията, че „партиите на протеста“ ИТН и ИМВ или пък Радев и кабинета му (вкл. харвардските полиглоти) са „добри“ и жаждат съдебна реформа, смяна на модела… е просто илюзия, наивна, при това възможна само при строго избирателна и къса памет.
Трифонов никога не е спрягал вечна дружба с „партиите на протеста“, не е обещавал да маха Гешев, да демонтира Доган, не се е обяснявал в любов на ДБ или на ИМВ. Напротив, много пъти се каза публично, че между С.Т. и ръководството на ДБ няма осъществен контакт.
Очакването, че ИТН ще предложи кабинет, който да хареса на ДБ, че ще вкара бабините момчета на Радев, или ще тръгне да маха Гешев не почива на никакви аргументи и основания, а е само пожелателно мислене на част от емоционалните привърженици на ДБ, на които просто много им се иска да видят светлина в тунела, и на журналиста, написал фарсовата статия „Мисия 121“
Трифонов си спечели изборите, победи ГЕРБ и като първа сила си предложи такъв кабинет, какъвто си иска и дължи за това обяснение само на своите избиратели. Темата за биографиите на кандидатите не е нивото на разговор, което висотата на момента изисква. Темата с предлаганите политики, напротив – е.
ДБ се намира в изключителна политическа кондиция, показа безпрецедентен ръст в подкрепата и е последната партия, която може да се притеснява от нови избори, трети по ред. Както и от четвърти избори, ако се наложи.
Така че, отговорът към Трифонов трябва да бъде, че подходът му е неприемлив и че има 12 приоритета на ДБ, които трябва да бъдат включени в програмата на този странен кабинет, със съответните срокове за изпълнение, за да се започне разговор за подкрепа, ако я иска. А ако не я иска, да обръщаме масата и да вадим масичките.
Разбира се, има вариант с този неприемлив подход Слави да цели Радев да управлява служебно още няколко месеца. Няма и никаква пречка предложения кабинет да бъде подкрепен от БСП, ДПС, или дори от ГЕРБ, а защо не от някаква мешавица депутати, оставени от лидерите си да гласуват по „съвест“. Това също не е лош вариант с оглед на едни бъдещи избори и способността на първата сила в София да направи скомина на някое правителство. (И да обърне масата и да извади масичките.)
Очаквам от ръководството на ДБ възпитано и държавнически да предложи на г-н Трифонов да излезе от телевизора и да проведе на живо разговор около точките с реформите. И ако не получи такъв разговор, отново любезно да отклони предложения кабинет.
От ФБ профила на автора. Той е член на ДСБ, депутат в 43-то НС.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html