събота, 27 април 2024 г.

Българин пише тенис историята на САЩ

Българинът Виктор Лилов, който представлява втората си родина САЩ, достигна до финала на Уимбълдън“ при юношите. В първия полуфинал Лилов отстрани поставения под №1 и втори в световната ранглиста Жуншен Шан след 6:3, 6:1 за само 58 минути на корта. 17-годишният тенисист изигра отличен мач на сервис, отразявайки и трите брейкбола на съперника, като в същото време реализира четири от шестте си възможности за пробив, за да стигне до големия финал.

Лилов се превръща в първия представител на САЩ на финал на „Уимбълдън“ при юношите от Райли Опелка през 2015-а. По пътя си световният №31 при подрастващите отстрани още двама поставени – Артур Фис и Джак Пинингтън.

На „Ролан Гарос“ талантът достигна до трети кръг на сингъл и полуфинал на двойки. За него това далеч не са първи успехи при подрастващите. В САЩ от дълги години се говори за него като един от големите таланти. Виктор е шампион от най-престижния турнир за деца до 14 години Les Petits As през 2018-а, както и на Ориндж Боул до 12 години през 2016-а. Шампион е и на САЩ в различните възрастови групи.

В ранните си години Виктор е тренирал тенис в клуб „Локомотив 98“ в Пловдив при Милко Милев, преди семейството му да замине за САЩ през 2014-а, припомня TennisKafe.com. Лилов е част от агенцията Top Five, в която са имена като Елина Свитолина, Анастасия Павлюченкова и Онс Жабур. През април той участва на турнира от втора категория в Хасково, където загуби в първи кръг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html